office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Anulare executare silita OTP. Credit scadent anticipat!

Anularea executarii silite pornita de OTP Bank, dar si de orice alti creditori societati bancare sau subsidiare ale acestora (Kruk, EOS KSI, Suport Colect, OTP Faktoring etc.) poate fi obtinuta cu succes in instantele de judecata prin formularea in termenul legal a contestatiei la executare.

Astfel, potrivit prevederilor Codului de procedura civila, una din conditiile pentru care OTP Bank (sau orice alta banca) trebuie sa le indeplineasca pentru a incepe executarea silita este sa detina o creanta exigibila, cu alte cuvinte creditul sa fi devenit scadent anticipat.

Creanta este exigibila daca obligatia imprumutatului este ajunsa la scadenta sau acesta a fost decazut din beneficiul termenului de plata.

Contractele de credit contin o clauza potrivit careia in caz de neplata a ratelor la scadenta, potrivit graficului de rambursare, banca are posibilitatea ca in termen de 30 zile sa declare creditul scadent anticipat si sa inceapa executarea silita.

Astfel ca, pentru a demara executarea silita, OTP trebuie sa declare creditul scadent anticipat, comunicand acest aspect imprumutatului printr-o notificare trimisa la adresa de domiciliu mentionata in contract.

Termenul de prescriptie de 3 ani in care banca poate incepe executarea silita a imprumutatului debitor se calculeaza in raport de data comunicarii notificarii privind declararea scadentei anticipate a creditului.

Iata cum am obtinut pentru un client OTP Bank anularea executarii silite a unei datorii de 93.000 CHF (franci elvetieni), anulare intemeiata, printre altele, si pe faptul ca OTP nu a comunicat imprumutatului debitor notificarea privind declararea scadentei anticipate a creditului la adresa de domiciliu.

OTP a pornit executarea silita in temeiul unui titlu executoriu reprezentat de contractul de credit care mentioneaza ca, daca in termen de 30 zile de la data scadentei ratelor, imprumutatul debitor nu ramburseaza datoriile fata de banca, aceasta este indreptatita sa declare creditul, impreuna cu toate celelalte obligatii, exigibil (scadent) si sa procedeze la recuperarea creantelor sale pe calea executarii silite.

Contractele de credit prevad obligatia bancii de a comunica imprumutatului, la adresa sa de domiciliu, declararea scadentei anticipate a creditului.

In lipsa acestei comunicari, creditul nu este considerat scadent si, pe cale de consecinta, banca nu detine o creanta scadenta pe care sa o recupereze pe calea executarii silite.

Demararea executarii silite pentru o creanta care nu este exigibila este o cauza de nulitate relativa ce provoaca imprumutatului debitor o vatamare care nu poate fi inlaturata decat prin anularea actelor de executare silita (Sentinta civila nr.17097/11.11.2014, Judecatoria sector 3).

Astfel, imprumutatul nu a avut posibilitatea sa achite creanta in situatia in care ar fi cunoscut declararea scadentei anticipate a creditului si nici sa formuleze aparari in relatia sa cu banca creditoare privind momentul declararii scadentei anticipate.

Pentru acest aspect, instanta a admis contestatia la executare formulata de clientul OTP si a anulat integral executarea silita, inclusiv incheierea de incuviintare a executarii silite, acesta scapand de plata creditului in valoare de  93.000 CHF.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste contestatia la executarea silita si reprezentarea in fata instantelor de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.