fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Ce inseamna asigurarea probelor?

Oricine are interes sa constate de urgenta marturia unei persoane, parerea unui expert, starea unor bunuri, mobile sau imobile ori sa obtina recunoasterea unui inscris, a unui fapt sau a unui drept, daca este pericol ca proba sa dispara ori sa fie greu de administrat in viitor, va putea cere, atat inainte, cat si in timpul procesului, administrarea acestor probe.

In cazul in care partea adversa isi da acordul, cererea poate fi facuta, chiar daca nu exista urgenta.

Inainte de proces, cererea se depune la judecatoria in circumscriptia careia se afla martorul sau obiectul constatarii, iar in timpul judecatii, la instanta care judeca procesul in prima instanta.

Partea va arata in cerere probele a caror administrare o pretinde, faptele pe care vrea sa le dovedeasca, precum si motivele care fac necesara asigurarea acestora sau acordul partii adverse.

Instanta va dispune citarea partilor si va comunica partii adverse copie de pe cerere. Aceasta nu este obligata sa depuna intampinare.

Instanta va solutiona cererea in camera de consiliu, prin incheiere. In caz de pericol in intarziere, instanta va putea incuviinta cererea si fara citarea partilor.

Incheierea de admitere a cererii de asigurare este executorie si nu este supusa niciunei cai de atac.

Incheierea de respingere poate fi atacata separat numai cu apel in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, respectiv de la comunicare daca s-a dat fara citarea lor.

Administrarea probei ce trebuie asigurata va putea fi facuta imediat sau la termenul care se va fixa in acest scop.

Administrarea probelor asigurate se constata printr-o incheiere care nu este supusa niciunei cai de atac.

Potrivit Codului de procedura civila, probele asigurate vor fi cercetate de instanta la judecarea procesului sub raportul admisibilitatii si concludentei lor. In cazul in care gaseste necesar, instanta va proceda, daca este posibil, la o noua administrare a probelor asigurate.

Probele asigurate pot sa fie folosite si de partea care nu a cerut administrarea lor.

Cheltuielile facute cu administrarea probelor vor fi tinute in seama de instanta care judeca pricina in fond.

La cererea oricarei persoane care are interesul sa constate de urgenta o anumita stare de fapt care ar putea sa inceteze ori sa se schimbe pana la administrarea probelor, executorul judecatoresc in circumscriptia caruia urmeaza sa se faca constatarea va putea constata la fata locului aceasta stare de fapt.

In cazul in care efectuarea constatarii necesita concursul partii adverse sau al unei alte persoane, constatarea nu poate fi facuta decat cu acordul acesteia.

In lipsa acordului, partea interesata va putea cere instantei sa incuviinteze efectuarea constatarii. Instanta poate incuviinta efectuarea constatarii fara citarea aceluia impotriva caruia se cere.

Procesul-verbal de constatare va fi comunicat in copie celui impotriva caruia s-a facut constatarea, daca nu a fost de fata, si are puterea doveditoare a inscrisului autentic.

In caz de pericol in intarziere, asigurarea dovezii si constatarea unei stari de fapt se vor putea face si in zilele nelucratoare si chiar in afara orelor legale numai cu incuviintarea expresa a instantei.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice privind asistarea sau reprezentarea in fata instantelor de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.