fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Cerere adresata CEDO: conditii !

Inainte de a formula o cerere la CEDO, petentul trebuie sa fi epuizat in statul sau toate caile procesuale pentru a remedia situatia pe care o reclama.

Cel mai frecvent este vorba  de un proces la o instanta competenta, urmat de un apel si chiar de recurs in fata unei instante superioare.

Numai exercitarea acestor cai de atac nu este suficienta: trebuie, de asemenea, ca pe parcursul acestora sa fi fost prezentate in mod real incalcarile drepturilor din Conventie pe care le-a suferit petentul.

Termenul pentru depunerea plangerii la CEDO este de 6 luni de la data deciziei definitive in statul respectiv. Dupa expirarea acestui termen, Curtea nu mai poate primi plangerea.

Pentru a formula o actiune la CEDO, petentul nu este obligat sa aiba cetatenia unuia dintre statele membre. Trebuie insa ca incalcarea drepturilor sa fi fost comisa de unul dintre aceste state.

De asemenea, petentul poate fi o persoana fizica sau juridica: societate, asociatie etc.

Totodata, petentul trebuie sa fie direct si personal victima incalcarii pe care o denunta. Plangerea nu poate sa fie de o maniera generala, sa se refere la o lege sau un act presupus injust.

Plangerea nu poate fi facuta in numele altor persoane, cu exceptia cazului in care aceste persoane sunt clar identificate, iar cel care formuleaza plangerea este reprezentantul lor oficial.

In mod obligatoriu, plangerea adresata CEDO trebuie sa se refere la drepturile enuntate in Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Acestea au in vedere o gama larga de incalcari, cum ar fi:

a) tortura si relele tratamente aplicate detinutilor,

b) actul de detentie,

c) disfunctiile din cadrul proceselor civile sau penale,

d) discriminarea in exercitarea drepturilor,

e) respectarea domiciliului si a corespondentei,

f) drepturile parintilor copiilor institutionalizati,

g) restrangerea drepturilor de exprimare a opiniei, de comunicare sau de primire a unei informatii,

h) de reuniune si de a demonstra,

i) expulzarile si extradarile,

j) confiscarea bunurilor, exproprierile.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste redactarea plangerilor adresate Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Pentru informatii, ne puteti contacta prin formularul de contact, la numarul de telefon 0787.822.100 sau pe adresa de email office@iuliablaja.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.