fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Chiriasii, executati silit fara hotarare judecatoreasca!

Chiriasii care nu si-au achitat chiria vor fi executati silit doar in baza contractului de inchiriere.

Potrivit Legii nr. 287/2009 (Noul Cod Civil), contractele de inchiriere incheiate prin inscris sub semnatura privata care au fost inregistrate la organele fiscale, precum si cele incheiate in forma autentica constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau prin lege.

Aceasta noutate este aplicabila numai in ceea ce priveste neplata chiriei si priveste toate contractele de inchiriere, atat cele care au ca obiect imobile (locuinte, spatii destinate activitatii profesionistilor – sedii principale sau secundare, imobile cu alta destinatie), cat si contractele de inchiriere a bunurilor mobile (mijloace de transport, echipamente, etc) .

Consecintele acestei reglementari sunt importante, intrucat proprietarul nu mai trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca pentru plata chiriei scadente, ci poate porni direct executarea silita impotriva chiriasului de rea-credinta (fie pentru neplata chiriei, fie pentru predarea bunului la incetarea contractului).

Atunci cand proprietarul unui imobil doreste sa-si evacueze chiriasii dupa ce dreptul de a ocupa imobilul a incetat, ii va notifica in scris pe acestia, punandu-le in vedere sa elibereze imobilul pe care il ocupa fara niciun drept, in termen de 5 zile de la comunicarea notificarii.

In cazul in care chiriasii, desi notificati in conditiile mentionate mai sus, nu au parasit imobilul, proprietarul poate intra in posesia acestuia, de drept, fara nicio procedura judiciara de evacuare.

Chiriasii care au fost notificati si care nu inteleg sa evacueze de buna voie imobilul vor putea fi chemati in judecata de proprietar.

Acesta va solicita instantei sa dispuna prin hotarare evacuarea imediata a chiriasilor pentru lipsa de titlu.

Cererea de evacuare se judeca cu citarea partilor, cu exceptia cazului in care evacuarea imobilului pentru neplata chiriei se solicita in baza unui contract care constituie pentru plata acestora, titlu executoriu.

Cererea de evacuare se judeca de urgenta in camera de consiliu cu dezbateri sumare, daca s-a dat cu citarea partilor.

Daca s-a solicitat si plata chiriei exigibile, instanta va putea dispune odata cu evacuarea si obligarea chiriasilor la plata acestora, inclusiv a sumelor devenite exigibile in cursul judecatii.

Hotararea de evacuare este executorie si poate fi atacata numai cu apel in termen de 5 zile de la pronuntare.

Impotriva executarii hotararii de evacuare cei interesati pot formula contestatie la executare.

Executarea hotararii de evacuare nu va putea fi suspendata. Cu toate acestea, in cazul evacuarii pentru neplata chiriei se va putea dispune suspendarea executarii hotararii in cadrul contestatiei la executare sau a apelului exercitat de catre chiriasi numai daca acestia consemneaza in numerar, la dispozitia proprietarului, chiria la care a fost obligat, suma stabilita pentru asigurarea ratelor de chirie datorate pana la data cererii de suspendare, precum si cea aferenta ratelor de chirie ce ar deveni exigibile in cursul judecatii procesului.

Suspendarea inceteaza de drept daca, la expirarea termenului pentru care chiria a fost astfel acoperita, chiriasii nu cer si nu depun suma ce se va fixa de instanta de executare pentru acoperirea unor noi rate.

In cazul in care chiriasii, nerespectand obligatiile ce le revin privind folosirea normala a imobilului inchiriat, il intrebuinteaza in alt scop decat cel prevazut in contract, ii modifica structura stabilita prin constructie, ii produce stricaciuni ori savarseste orice alte abuzuri de folosinta, acestia vor putea fi obligati, prin ordonanta presedintiala la incetarea acestor abuzuri si la restabilirea situatiei anterioare.

Prin ordonanta presedintiala chiriasii pot fi obligati la efectuarea reparatiilor necesare ce le revin, precum si la restrangerea folosintei spatiului inchiriat ori chiar la evacuarea din acest spatiu daca aceste masuri se justifica pentru efectuarea reparatiilor ori lucrarilor prevazute in sarcina lor.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste redactarea cererilor de evacuare si reprezentarea in fata instantei de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

8 Raspunsuri

  1. oltean alexandru

    Avem un chiariaș căruia i-a expirat chiria de câteva luni.I-am ănchiriat o hală unde a depozitat haine second hand în baloți adusă din Germania.După expirarea chiriei l-am notificat să elibereze magazia , dar nu vrea s-o facă.Pot să eliberez magazia și să-i pun marfa in curte sau în alt loc?Mă poate da în judecata că i-am scos marfa afară fără voia lui?
    Aș dori un răspuns la aceste întrebări.Multumesc

  2. ELENA

    Buna ziua, am cumparat un apartament , am semnat antecontractul , am primit accceptul bancii si in doua zile urmeaza sa incheiem contractul definitiv.Problema mea este , vanzatorul avea chiriasi fara contract , care i-au facut datorii , m-a rugat sa-i mai las 2 saptamani , cu speranta ca isi recupereaza banii .Intrebarea mea este , eu cum scap de chiriasi ? in mod legal .Multumesc

  3. Lucian

    Buna ziua. Dar daca este vorba de recuperarea banilor pe intretinere datorata de chirias. Contractul este inregistrat la fisc. Multumesc.

    1. Contractul de inchiriere este titlul executoriu doar in ceea ce priveste chiria. Pentru celelalte chltuieli, trebuie obtinuta o hotarare judecatoreasca de oblogare a chiriasului la plata acestora, in urma unui proces.

  4. Ovidiu

    Buna ziua,

    Chiriasul cetatean britanic a parasit imobilul luat in chirie/folosinta fara sa isi achite costurile la utilitati si nici plata chiriei pe ultima luna. A plecat fara preaviz si a parasit si tara. Nu stiu unde locuieste momentan. A fost concediat de la firma unde lucra in Bucuresti.
    Avem copie dupa pasaport si contractul a fost inregistrat la ANAF.

    Cum putem sa dam de el si cum putem recupera banii, in jur de 4000 Ron?

    Multumesc.

    Ovidiu

  5. Marius

    Buna ziua,
    In primul rand vreau sa spun ca va apreciez mult pentru ceea ce faceti, pentru ca ne raspundeti la intrebari si doresc sa va multumesc pentru asta. Intrebarile mele sunt urmatoarele:

    Doresc sa fac un contract de inchiriere pentru un imobil (casa ), problemele sunt urmatoarele:
    1. nu stiu pe ce baza sa se faca acest contract deoarece nu detin titlu de proprietate – carte funciara, doar contract de vanzare cumparare pentru teren pe care se afla imobilul ?
    2. Am inteles ca un contract inregistrat la ANAF constituie titlu executoriu si eu poate merge cu el direct la executorul judecătoresc pentru a-mi recupera banii datorați cu titlu de chirie daca sunt probleme, intrebarea este ce se intampla daca nu inregistrexz contracul la ANAF cum pot sa-mi recuperez banii pt chirie in cazul in care nu respecta contractul ?
    3. Am gasit un contreact cu clauza de Forta Majora (8.1 În cazuri de forţă majoră (incendiu, cutremur, tulburări civile, război etc.), care fac ca spaţiul închiriat să devină neutilizabil, părţile sunt exonerate de orice răspundere (cu excepţia datoriilor înregistrate până la data evenimentului). conform Codului Civil, intrebarea este chiriasul imi va plati daune daca casa va lua foc din vina lui sau conform acestei clauze nu este obligat sa imi plateasca nimic si eu raman cu paguba?
    4. Nu am certificat de eficienta energetica, am inteles ca ANAFul inregistreaza contractele si fara acest certificat dar chiriasul ma poate da in judecata si poate sa obtina anularea contractului si in acest fel sa nu imi mai preimesc banii pentru chirie?
    5. Cel caruia in inchiriez casa o va folosi pentru a caza oameni ce sa scriu in contract la scopul petrnu care va fi folosit imobilul locuinta sau altceva ? Nici nu stiu daca chiriasul va incerca sa obtina licenta pentru turism cazare, eu risc ceva in acest sens ca Proprietar?
    Va multumesc mult.

  6. lex

    Nicolaie Mirzea si Andreea Cristina Mirzea, chirias rauplatninc (rau platnic). Tepari de meserie, acelasi modus operandi, au cel putin 3 cazuri la ctiv. Vin, incheie contract pe termen lung, au profiluri de linkedin de oameni decenti dar cer sa plateasca cash. o luna doua platesc apoi nu mia pleatesc nimic si asteapta sa fie evacuati. ceea ce e dificil ca au si un copil de 5-7 ani. au datorii la banci, conturi poprite, popriri pe salarii. nu am putut executa nimic. vedeti ca au fost judecati si pentru fapte penale, noroc cu sistemul de justitie ca s-a prescris fapta. portal.just.ro, acolo gasiti o parte din procesele pe care le au cu proprietari, banci si procuratura.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.