fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Insolventa firmei. Persoane responsabile!

Insolventa firmei generata de faptele administratorului sau ale membrilor organelor de conducere poate conduce, potrivit Codului insolventei (Legea nr.85/2014), la obligarea acestora de a suporta o parte sau intreaga datorie neplatita a firmei ajunsa în stare de insolvenţă.

Astfel, judecatorul sindic poate dispune o asemenea masura in situatia in care persoanele mentionate au contribuit la insolventa firmei prin una dintre următoarele fapte:

  • au folosit bunurile sau creditele societatii în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
  • au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea firmei;
  • au dispus în interes personal continuarea unei activităţi care ducea în mod vădit firma la încetarea de plăţi;
  • au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea.
  • au deturnat sau au ascuns o parte din activul societatii comerciale ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
  • au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura firmei fonduri în scopul întârzierii încetării de plăţi;
  • în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori;
  • orice altă faptă săvârşită cu intenţie, care a contribuit la starea de insolvenţă a firmei.

Dacă administratorul judiciar nu a indicat persoanele culpabile de  insolventa firmei sau a hotărât că nu este cazul să introducă acţiunea privind angajarea raspunderii administratorului sau altor membri din conducerea firmei, aceasta poate fi formulata de preşedintele comitetului creditorilor în urma hotărârii adunării creditorilor ori de un creditor desemnat de adunarea creditorilor.

De asemenea, poate formula această acţiune creditorul care deţine mai mult de 50% din valoarea creanţelor înscrise la masa credală.

În cazul in care se fac responsabile de insolventa firmei mai multe persoane, răspunderea acestora este solidară, cu condiţia ca apariţia stării de insolvenţă să fie actuala sau anterioară perioadei de timp în care şi-au exercitat mandatul ori în care au deţinut poziţia în care au contribuit la starea de insolvenţă.

Răspunderea persoanelor în cauză nu va putea fi angajată dacă în organele colegiale de conducere ale firmei s-au opus la actele ori faptele care au contribuit la starea de insolvenţă sau au lipsit de la luarea deciziilor care au contribuit la starea de insolvenţă şi au făcut să se consemneze, ulterior luării deciziei, opoziţia lor la aceste decizii.

Răspunderea pentru insolventa firmei nu va putea fi angajată dacă în luna precedentă încetării plăţilor s-au efectuat cu bună credinta plăţi în executarea unui acord cu creditorii, încheiat ca urmare a unor negocieri extrajudiciare pentru restructurarea datoriilor debitorului, cu condiţia ca acordul să fi fost de natură a conduce la redresarea financiară a debitorului şi să nu fi avut ca scop prejudicierea sau discriminarea unor creditori.

Dacă s-a pronunţat o hotarare judecatoreasca prin care s-a dispus atragerea răspunderii patrimoniale a administratorului statutar pentru insolventa firmei, aceasta va fi comunicată Oficiului Naţional al Registrului Comerţului din oficiu.

Persoana împotriva căreia s-a pronunţat o hotărâre definitivă de atragere a răspunderii nu mai poate fi desemnată administrator sau, dacă este administrator în alte societăţi, va fi decăzută din acest drept, timp de 10 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Acţiunea privind angajarea raspunderii administratorului sau altor membri din conducerea firmei poate fi formulata în termen de 3 ani.

Termenul începe să curgă de la data la care a fost cunoscută sau trebuia cunoscută persoana care a contribuit la apariţia stării de insolvenţă, dar nu mai târziu de 2 ani de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii privind insolventa firmei.

Executarea silită împotriva persoanelor responsabile de insolventa se efectuează de către executorul judecătoresc, potrivit prevederilor Noului Cod de procedură civilă.

Sumele rezultate din executarea silită vor fi repartizate creditorilor  firmei de către executorul judecătoresc în temeiul tabelului definitiv de creanţe pus la dispoziţia sa de către lichidatorul judiciar.

Codul insolventei a intrat in vigoare la 28 iunie 2014.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.