fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Insolventa. Cererea firmei debitoare!

Insolventa este acea stare a patrimoniului firmei care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor scadente.

Societatea comerciala aflata in stare de insolventa este obligata sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supusa dispozitiilor Legii nr.85/1996 in termen de maximum 30 de zile de la aparitia starii de insolventa.

Debitoarea va putea sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supusa dispozitiilor acestei legi si in cazul in care aparitia starii de insolventa este iminenta.

Insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca firma nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei.

Cererile societatilor comerciale debitoare vor fi semnate de persoanele care, potrivit actelor constitutive, au calitatea de a le reprezenta.

Introducerea prematura, cu rea-credinta, de catre debitoare a unei cereri de deschidere a procedurii insolventei atrage raspunderea patrimoniala a acesteia pentru prejudiciile pricinuite.

Reaua-credinta a debitoarei trebuie dovedita de creditorul care se opune la deschiderea procedurii insolventei.

Cererea debitoarei trebuie sa fie insotita de urmatoarele acte:

1) bilantul certificat de catre administrator si cenzor/auditor, balanta de verificare pentru luna precedenta datei inregistrarii cererii de deschidere a procedurii;

2) o lista completa a tuturor bunurilor debitoarei, incluzand toate conturile si bancile prin care firma isi ruleaza fondurile; pentru bunurile grevate se vor mentiona datele din registrele de publicitate;

3) o lista a numelor si a adreselor creditorilor, oricum ar fi creantele acestora: certe sau sub conditie, lichide ori nelichide, scadente sau nescadente, necontestate ori contestate, aratandu-se suma, cauza si drepturile de preferinta;

4) o lista cuprinzand platile si transferurile patrimoniale efectuate de debitoare in cele 120 de zile anterioare inregistrarii cererii introductive;

5) o lista a activitatilor curente pe care intentioneaza sa le desfasoare in perioada de observatie;

6) contul de profit si pierdere pe anul anterior depunerii cererii;

7) o declaratie prin care debitoarea isi arata intentia de intrare in procedura simplificata sau de reorganizare, conform unui plan, prin restructurarea activitatii ori prin lichidarea in tot sau in parte a averii in vederea stingerii datoriilor sale;

8) o descriere sumara a modalitatilor pe care le are in vedere pentru reorganizarea activitatii;

9) o declaratie pe propria raspundere, autentificata la notar ori certificata de un avocat sau un certificat de la registrului comertului in a carui raza teritoriala se afla sediul social din care sa rezulte daca a mai fost supusa acestei procedurii  intr-un interval de 5 ani anterior formularii cererii introductive;

10) o declaratie pe propria raspundere autentificata de notar sau certificata de avocat din care sa rezulte ca administratorii, directorii si/sau asociatii nu au fost condamnati definitiv pentru bancruta frauduloasa, gestiune frauduloasa, abuz de incredere, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, infractiuni de fals ori infractiuni prevazute in Legea nr. 21/1996 in ultimii 5 ani anteriori deschiderii procedurii.

Nu pot formula o cerere de reorganizare judiciara firmele care in ultimii 5 ani precedenti hotararii de deschidere a procedurii, au mai fost supuse unei astfel de proceduri.

UPDATE! Aceasta procedura si-a incetat aplicabilitatea odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 85/2014, la data de 28 iunie 2014.

Aceasta prevede o noua procedura prin care o firma isi poate declara insolventa si care poate fi gasita aici.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste insolventa societatilor comerciale.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.