office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Evacuarea din imobilele ocupate fara drept!

Atunci cand dreptul chiriasului de a folosi un imobil s-a stins ca urmare a incetarii contractului prin expirarea termenului, prin neplata chiriei sau din orice alta cauza si proprietarul doreste sa intre in posesia imobilului, acesta va notifica in scris chiriasul prin intermediul executorului judecatoresc, punandu-i in vedere sa elibereze imobilul.

Daca inchirierea este pe durata nedeterminata, notificarea pentru incetarea contractului va fi considerata si notificare de evacuare a imobilului.

Cand inchirierea este pe durata determinata, notificarea de evacuare a imobilului trebuie facuta cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea termenului.

Atunci cand proprietarul unui imobil doreste sa il evacueze pe ocupantul acestuia dupa ce dreptul de a ocupa imobilul a incetat proprietarul va notifica in scris ocupantul, punandu-i in vedere sa elibereze imobilul pe care il ocupa fara niciun drept, in termen de 5 zile de la comunicarea notificarii.

Daca ocupantul care a fost notificat a parasit imobilul, proprietarul poate intra in posesia acestuia fara nicio procedura judiciara de evacuare.

In cazul in care acesta, desi notificat, refuza sa evacueze imobilul, proprietarul va solicita instantei sa dispuna prin hotarare evacuarea imediata a ocupantului din imobil pentru lipsa de titlu.

Cererea de evacuare se judeca cu citarea partilor, cu exceptia cazului in care evacuarea imobilului pentru neplata chiriei se solicita in baza unui contract care constituie, pentru plata acestora, titlu executoriu.

Potrivit prevederilor Noului Cod de procedura civila, cererea privind evacuarea se judeca de urgenta in camera de consiliu cu dezbateri sumare, daca s-a dat cu citarea partilor.

Intampinarea nu este obligatorie.

Daca odata cu evacuarea s-a solicitat si plata chiriei scadente, instanta va putea dispune evacuarea si obligarea paratului la plata acestora, inclusiv a sumelor devenite scadente in cursul judecatii.

Hotararea de evacuare este executorie si poate fi atacata numai cu apel.

Impotriva executarii hotararii de evacuare cei interesati pot formula contestatie la executare.

Executarea hotararii de evacuare nu va putea fi suspendata. Cu toate acestea, in cazul evacuarii pentru neplata chiriei se va putea dispune suspendarea executarii hotararii in cadrul contestatiei la executare sau a apelului exercitat de catre parat numai daca acesta consemneaza in numerar la dispozitia creditorului chiria la care a fost obligat, suma stabilita pentru asigurarea ratelor de chirie datorate pana la data cererii de suspendare, precum si cea aferenta ratelor de chirie ce ar deveni exigibile in cursul judecatii procesului.

Suspendarea inceteaza de drept daca la expirarea termenului pentru care chiria a fost astfel acoperita, debitorul nu cere si nu depune suma ce se va fixa de instanta de executare pentru acoperirea unor noi rate.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste redactarea cererilor de evacuare si reprezentarea in fata instantei de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.