fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Evidenta sumelor restante mai vechi de 30 de zile!

Printr-un act normativ intrat în vigoare in septembrie, firmele sunt obligate să întocmească o situaţie privind sumele restante mai vechi de 30 de zile şi să o transmită online. Totuşi, adresa la care trebuie transmisă această situaţie rămâne necunoscută, alături de multe alte aspecte practice, în condiţiile în care autorităţile nu au publicat normele de aplicare nici până în acest moment, deşi ar fi trebuit să o facă cel târziu la începutul lunii octombrie.

OG nr.22/2016 a intrat în vigoare la 1 septembrie 2016 şi stabileşte că societatile comerciale, indiferent de forma de organizare şi de tipul de proprietate, sunt obligate să organizeze evidenţa obligaţiilor de plată şi evidenţa creanţelor, pe termene scadente, către orice creditor, respectiv de la orice debitor.

Totodată, companiile sunt obligate să întocmească o situaţie privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenţă, dacă scadenţa este clar specificată, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoană juridică cu sediul în România.

De altfel, odată întocmită o astfel de situaţie, aceasta trebuie transmisă online, la o „adresă dedicată în acest scop„, în vederea includerii în procedura de compensare a datoriilor neplătite la termenele scadente. În plus, situaţia trebuie actualizată de către firme în termen de o zi lucrătoare de la momentul oricărei modificări survenite.

Pentru ca toate aceste aspecte să fie clarificate, este nevoie şi de apariţia normelor de aplicare, care să stabilească concret cum trebuie să procedeze firmele pentru a respecta această obligaţie şi la ce adresă electronică trebuie transmise documentele. În plus, trebuie aprobat formularul pe care contribuabilii îl vor completa în acest sens.

Totuşi, aceste norme nu au fost lansate nici până în acest moment de autorităţi, la mai bine de 45 de zile de când acest lucru ar fi trebuit să se întâmple (termenul-limită pentru apariţia normelor era 1 octombrie).

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe (OG nr. 22/2016, în vigoare din 1 septembrie), Guvernul va adopta o hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare (…)”, dispune actul citat.

Totodată, în condiţiile în care până acum raportările se făceau pentru datorii mai mari de 10.000 de lei şi mai vechi de 30 de zile, e de aşteptat ca normele metodologice să actualizeze (sau să menţină) noul plafon de la care se va aplica prevederea.

Amenzi de până la 5.000 de lei pentru firmele ce nu respectă noile prevederi!

OG nr. 22/2016 prevede sancţiuni semnificative pentru firmele care vor încălca noile dispoziţii. Concret, reprezintă contravenţii şi se sancţionează cu amendă următoarele fapte:

  • neţinerea şi neactualizarea de către contribuabilul, persoană juridică, a evidenţei obligaţiilor de plată şi a evidenţei creanţelor – amendă de la 500 la 1.000 de lei;
  • netransmiterea de către contribuabilul, persoană juridică, prin internet la adresa dedicată în acest scop a situaţiei întocmite în termenul legal – amendă de la 1.000 la 5.000 de lei;
  • nerespectarea de către orice utilizator a îndatoririlor referitoare la confidenţialitatea informaţiilor, datelor şi situaţiilor – amendă de la 1.000 la 5.000 de lei.

De altfel, de constatarea primelor două contravenţii enumerate anterior şi aplicarea sancţiunilor aferente sunt responsabili persoanele împuternicite din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, în timp ce constatarea ultimei contravenţii amintite revine ofiţerilor Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Totuşi, rămâne de văzut dacă şi cum vor fi sancţionaţi contribuabilii de către autorităţi, în condiţiile în care acestea din urmă nu au respectat termenul-limită pentru publicarea normelor de aplicare, iar firmele nu au nici la acest moment informaţiile necesare conformării.

Sursa: avocatnet.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.