fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

ICCJ: Firmele de recuperare nu pot fi reprezentate de alte firme!

Nici când e vorba de formularea cererilor de executare silită nu se poate admite ca o firma de recuperare să fie reprezentată convențional de o altă persoană juridică, a stabilit recent Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Decizia nr.19/19.03.2018 pronuntata de ICCJ va deveni obligatorie, la nivel național, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial.

De altfel, mandatarul nu poate fi nici consilierul juridic, nici avocatul celei din urmă persoane juridice. Decizia vine să completeze o altă soluție oferită de Curte, în 2016, prin care s-a stabilit că o persoană juridică nu poate reprezenta în instanță o alta.

Dacă, în 2016, ICCJ a venit cu o decizie prin care a lămurit că o firmă nu poate reprezenta în instanță altă firmă, acum, Curtea a pronunțat o decizie în același sens, dar cu privire la formularea cererilor de executare silită, stabilind că reprezentarea convențională a persoanei juridice (firma de recuperare) nu se poate face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic al acesteia din urmă, nici prin avocatul său. Odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, decizia pronunțată luni de ICCJ va deveni general obligatorie.

„În interpretarea şi aplicarea art. 664 alin. (2) din Codul de procedură civilă (referitor la introducerea cererilor de executare silită – n.red.), reprezentarea convenţională a persoanei juridice nu se poate face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă, potrivit art. 84 alin. (1) din Codul de procedură civilă (prevede că reprezentarea în fața instanțelor se face numai prin consilier juridic sau avocat – n.red.), astfel cum acesta a fost interpretat prin decizia nr. 9/2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (prin care Curtea a decis că firmele nu pot reprezenta alte firme în instanță – n.red.)”, scrie în minuta Deciziei ICCJ nr. 19/2018.

Cu alte cuvinte, o persoana juridica nu poate formula cererile de executare silită în numele altei persoane juridice (firma de recuperare). Decizia e foarte importantă pentru domeniul executărilor silite pornite în baza creditelor restante.

De ce? Pentru că băncile sau alte instituții financiare care oferă credite și care recurg apoi la serviciile unor firme pentru a executa silit datornicii nu pot proceda așa, soluția ICCJ fiind limpede în acest sens: cererea de executare silită trebuie făcută de instituția creditoare, prin reprezentantul său convențional – consilier juridic sau avocat, potrivit Codului de procedură civilă, iar nu printr-un mandatar persoană juridică, printr-un consilier juridic al acestuia sau un avocat al acestuia.

Executarile silite desfasurate cu incalcarea acestor prevederi legale pot fi anulate in instanta pe calea contestatiei la executare.

Sursa: www.avocatnet.ro

2 Raspunsuri

  1. Pasculescu Luminita

    O încuviințare de executare silita a firmei Eos FUNDING Dac prin Eos Ksi srl. Primita în data de 28 03 2018 poate beneficia de efectele deciziei 19 din 19 03.2018?

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.