fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Legea privind firmele de recuperare, blocata!

Firmele de recuperare de creante ar putea fi obligate sa ceara datornicilor o suma maxima ce nu va putea depasi dublul sumei platite bancilor pentru cumpararea debitelor.

Masura este inclusa intr-un proiect de lege adoptat de Senat in octombrie 2015, proiect care isi propune astfel sa vina in ajutorul romanilor indatorati.

Pentru a putea fi adoptata, legea are nevoie si de votul deputatilor. Insa, de peste jumătate de an, legea este blocată la Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților.

Potrivit proiectului de lege, creanțele cesionate (vandute) pot fi valorificate până la un prag maxim reprezentând dublul sumei din valoarea de cesiune a creanței, fără a depăși valorea debitului principal restant.

De asemenea, proiectul prevede că recuperarea creanței se poate face și în rate în urma negocierii dintre debitor și creditorul cedent, respectiv cesionar.

Cu alte cuvinte, firmele de recuperare nu ar putea să ceară debitorilor o sumă mai mare decât dublul celei pe care au plătit-o către bănci în momentul în care le-a fost cesionată creanţa.

Initiatorii proiectului considera necesara impunerea unei astfel de masuri intrucat, in Romania, persoanele indatorate devin captive firmelor de recuperare, fiind nevoie de protectie pentru milioanele de cetateni care au datorii.

Mai mult, acestia considera ca firmele de recuperare, fiind institutii financiare nebancare, nu se subordoneaza in niciun fel Bancii Nationale a Romaniei, avand parte de o legislatie permisiva, identica cu cea a SRL-urilor, ceea ce conduce la aparitia a numeroase abuzuri.

Reprezentantii Guvernului au anuntat ca nu sustin propunerea legislativa prin care se doreste limitarea plafonului maxim pana la care creantele pot fi recuperate de catre detinatorul acesteia, motivand ca patrimoniul privat va fi serios afectat.

Pe de alta parte, printr-un proiect de ordonanţă de guvern privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, proiect initiat de Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), se prevad o serie de reguli care să limiteze abuzurile la care sunt supuşi datornicii la bănci vânduţi firmelor de recuperare.

Aceasta modificare legislativa se constituie intr-o transpunere in legislaţia românească a Directivei creditelor ipotecare nr.17/2014/UE.

Astfel, potrivit proiectului de ordonanta, firmele de recuperare nu vor mai avea voie să hărţuiască, oprime sau să abuzeze o persoană în vederea recuperării debitelor, nu vor mai putea să perceapă dobânzi şi comisioane de la debitor şi nici să ii contacteze în intervalul 20.00 – 09.00.

În plus, debitorii nu vor putea fi căutati la locul de muncă şi nici prin intermediul altor persoane.

De asemenea, proiectul de ordonanţa mai interzice „cesionarea contractului de credit şi a accesoriilor precum şi a creanţei către o entitate care nu are sediul social sau o sucursală în Romania, cu excepţia cazului în care consumatorul solicită în mod expres acest lucru“.

Totodata, firmele de recuperare nu vor mai avea voie să perceapă costuri aferente activităţii de recuperare sau sa deruleze activităţi de recuperare creanţe în perioada alocată contestaţiilor.

Prevederile ordonantei, aflata in faza de proiect, ar urma sa se aplice doar creditelor acordate dupa intrarea in vigoare a acesteia, nu si celor aflate in derulare.

Directiva 17/2014/UE privind creditele ipotecare trebuia transpusa in legislatia romaneasca pana cel tarziu la 21 martie 2016.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.