office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Restrictii dure de creditare pentru IFN-uri!

BNR va impune din 1 octombrie, printr-un Regulament, restrictii dure de creditare pentru Institutiile Financiare Nebancare (IFN) care acorda imprumuturi pe termen scurt, de valori mici, multe dintre acestea exclusiv online si cu dobanzi care ajung si la 7.000% pe an, adica de 700 de ori mai mari decat pentru un credit bancar, cu o dobanda de 10%.

IFN-urile care vor acorda imprumuturi cu dobanzi mai mari de 300% pe temen de maxim 15 zile, 200% pe 3 luni sau 32,5% pe un an sau mai mult vor fi obligate sa dispuna de capital de 10 ori mai mare decat in prezent.

Regulamentul BNR de restrictionare a creditelor IFN-urilor vine in contextul in care ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) nu-si face datoria de a proteja persoanele momite de IFN-urile care-si promoveaza extrem de agresiv creditele online cu 0% dobanda, ascunzandu-si dobanzile reale, de mii de ori mai ridicate decat un credit bancar, la care se adauga penalitati de intarziere si mai mari.

Promovoarea de catre IFN-uri a creditelor cu 0% dobanda ar trebui interzisa sau restrictionata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si BNR, intrucat contine promisiuni inselatoare si induce false asteptari din partea oamenilor, care pot fi atrasi astfel in capcana unor imprumuturi cu costuri foarte ridicate, care ar putea sa-i arunce intr-o spirala a supraindatorarii.

Plafonarea dobanzii la 32,5% vine dupa ani de zile in care românii cu credite la IFN-uri s-au inglodat în datorii, s-au imbolnăvit sau chiar s-au sinucis pentru ca au pierdut tot din cauza dobanzilor enorme.

Sursa: bancherul.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.