fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Termenul in care se incepe un proces!

Odata cu intrarea in vogoare a Noului Cod Civil la 1 octombrie 2011, au aparut reglementari noi in ceea ce priveste termenul in cadrul caruia poate fi demarat un proces in instanta, denumit termen de prescriptie.

In cazul in care o firma are de recuperat creante de la diversi debitori si pentru care este nevoie de o hotarare judecatoreasca, atunci termenul in cadrul caruia poate fi formulata actiunea in instanta de judecata este de 1 an. Termenul incepe sa curga de la data scadentei creantei.

Noul cod civil prevede ca este interzisa orice clauza prin care o actiune sa fie declarata imprescriptibila, desi potrivit legii aceasta este prescriptibila sau invers, o actiune declarata de lege imprescriptibila, ar fi considerata prescriptibila.

Cu toate acestea, in limitele si conditiile prevazute de lege, partile pot sa modifice durata termenelor de prescriptie in cadrul carora poate fi inceput un proces in instanta.

Termenele pot fi reduse sau marite, prin acordul expres al partilor, fara insa ca noua durata a acestora sa fie mai mica de 1 an si nici mai mare de 10 ani.Insa in cazul contractelor de adeziune ale caror clauze nu pot fi negociate, contractelor de asigurare si al celor privind protectia consumatorului, termenele de prescriptie nu pot fi modificate prin acordul partilor.

Se prescrie in termen de un an dreptul la actiune in cazul:

1. profesionistilor din alimentatia publica sau hotelierilor pentru serviciile pe care le presteaza,

2. profesorilor, institutorilor, maestrilor si artistilor, pentru lectiile date cu ora, cu ziua sau cu luna,

3. medicilor, moaselor, asistentelor si farmacistilor pentru vizite, operatii sau medicamente,

4. vanzatorilor cu amanuntul pentru plata marfurilor vandute si a furniturilor livrate,

5. mestesugarilor si artizanilor pentru plata muncii lor,

6. avocatilor impotriva clientilor pentru plata onorariilor si cheltuielilor,

7. notarilor publici si executorilor judecatoresti in ceea ce priveste plata sumelor ce le sunt datorate pentru actele functiei lor.

Termenul prescriptiei incepe din ziua in care aceste sume au devenit scadente (exigibile).

8. inginerilor, arhitectilor, geodezilor, contabililor si altor liber-profesionisti pentru plata sumelor ce li se cuvin.

Termenul prescriptiei se va socoti din ziua cand s-a terminat lucrarea.

Dreptul la actiune intemeiat pe un raport de asigurare sau reasigurare se prescrie in termen de 2 ani.

De asemenea, se prescrie in termen de 2 ani dreptul la actiune privitor la plata remuneratiei cuvenite intermediarilor pentru serviciile prestate in baza contractului de intermediere.

Se prescrie in termen de 10 ani dreptul la actiune privitor la:

1. drepturile reale care nu sunt declarate prin lege imprescriptibile ori nu sunt supuse altui termen de prescriptie,

2. repararea prejudiciului moral sau material cauzat unei persoane prin tortura ori acte de barbarie sau a celui cauzat prin violenta ori agresiuni sexuale comise contra unui minor sau asupra unei persoane aflate in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa,

3. repararea prejudiciului adus mediului inconjurator.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile privind redactarea cererilor de chemare in judecata,  dar si in ceea ce priveste asistenta si reprezentarea in fata instantelor judecatoresti.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.