fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Unde se depune contestatia la executare?

Legea nr.134/2014 a adus o serie de modificari la Codul de procedura civila, intre acestea fiind si stabilirea instantei competenta sa solutioneze contestatia la executarea silita.

Astfel că instanţa de executare este judecătoria în a cărei circumscripţie se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau sediul debitorului.

Dacă domiciliul sau sediul debitorului nu se afla in ţara, este competentă judecătoria în a cărei circumscripţie se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau sediul creditorului.

In cazul in care nici creditorul nu se află în ţară, atunci este competenta judecătoria în a cărei circumscripţie se află sediul biroului executorului judecătoresc învestit de creditor.

Schimbarea domiciliului sau sediului debitorului ori al creditorului după începerea executării silite nu atrage schimbarea competenţei instanţei de executare.

Instanţa de executare soluţionează contestatia la executare, precum şi orice alte incidente apărute în cursul executării silite, cu excepţia celor date de lege în competenţa altor instanţe sau organe.

Legea nr.134/2014 a fost aprobata ca o consecinta a Deciziei Curtii Constitutionale nr.348/2014 care a declarat neconstitutionala vechea reglementare potrivit careia contestaţia se introduce la instanţa de executare, respectiv judecătoria în circumscripţia căreia se află biroul executorului judecătoresc care face executarea.

In motivarea deciziei Curtea a susţinut că dispoziţiile legale criticate sunt neconstituţionale deoarece stabilesc un criteriu subiectiv atunci când se decide cu privire la competenţa teritorială a instanţelor judecătoreşti care soluţioneaza contestatia la executare în materie civilă.

Art. 713 din Codul de procedură civilă stabileşte competenţa de judecată a contestaţiilor la executare în favoarea instanţei de executare, instanţă care este definită în art. 650 alin. (1) din Codul de procedură civilă ca fiind judecătoria în circumscripţia căreia se află biroul executorului judecătoresc care face executarea.

Creditorul poate incalca astfel principiul constituţional al egalităţii în drepturi prin alegerea unui executor judecătoresc de pe raza curţii de apel pentru a solicita executarea unei hotărâri judecătoreşti sau a unui titlu, hotarand astfel instanţa competentă să judece eventualele contestaţii la executare formulate de către debitor sau de terţul prejudiciat de executare.

Egalitatea în drepturi este încălcată prin lăsarea la aprecierea creditorului a dreptului de a alege instanţa prin desemnarea executorului judecătoresc din circumscripţia unei anumite judecătorii.

Totodata, prin stabilirea de către creditor a instanţei competente să judece contestaţia la executare se încalcă şi dreptul la un proces echitabil. Se arată că dispoziţiile legale criticate reprezintă o excepţie de la regula generală prevăzută de art. 107 şi următoarele din Codul de procedură civilă care stabilesc competenţa de judecată în favoarea instanţei de la domiciliul pârâtului.

Reţinând criticile formulate în cauză, potrivit cărora dispoziţiile legale criticate stabilesc un criteriu subiectiv atunci când se decide cu privire la competenţa teritorială a instanţelor judecătoreşti să soluţioneze contestaţiile la executare în materie civilă, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 650 alin. (1) din Codul de procedură civilă.

Curtea a constatat că prevederile art. 650 alin. (1) din Codul de procedură civilă nu întrunesc exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate si a concluzionat că textul de lege supus controlului de constituţionalitate permite un criteriu subiectiv de apreciere din partea uneia dintre părţile în litigiu, ceea ce echivalează cu lipsa stabilirii cu precizie a instanţei de executare competente, respectiv cu imposibilitatea cunoaşterii de către debitor, în cauza dată, a acestei instanţe.

Astfel, coroborând dispoziţiile art. 650 cu cele ale art. 651 din Codul de procedură civilă, dacă în ceea ce priveşte alegerea executorului judecătoresc marja de apreciere lăsată de legiuitor creditorului este mai mare, dându-i acestuia posibilitatea să îşi aleagă executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel în funcţie de natura bunurilor care urmează a fi supuse executării, respectiv a obligaţiilor care trebuie să fie executate, în ceea ce priveşte stabilirea instanţei de executare, aceasta trebuie să se circumscrie unor soluţii clare şi consacrate deja în legislaţie, precum judecătoria în circumscripţia căreia se află imobilul, domiciliul sau sediul debitorului sau locul unde urmează să se facă executarea.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste contestatia la executarea silita si reprezentarea in fata instantelor de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

1 Raspuns

  1. Gheorghiu Cristian

    Buna ziua.
    In speranta unei colaborari,va contactez pentru asistenta juridica din partea dumneavoastra.
    In cazul unei executari silite,girantii avand domiciliul in alta jurisdictie,instanta avea competenta sa hotarasca si asupra lor?
    Cu deosebit respect,va multumesc.
    0742841054 Piatra Neamt

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.