fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Ce este cererea reconventionala!

Daca intr-un proces paratul are, in legatura cu cererea de chemare in judecata a reclamantului, pretentii derivand din acelasi raport juridic sau strans legate de aceasta, poate sa formuleze cererea reconventionala.

In cazul in care pretentiile formulate prin cerere reconventionala privesc si alte persoane decat reclamantul, acestea vor putea fi chemate in judecata ca parati.

Potrivit prevederilor Noului Cod de procedura civila, cererea reconventionala trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute pentru cererea de chemare in judecata.

a) numele, domiciliul/resedinta partilor ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul.

De asemenea, cererea va cuprinde si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare ori codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar ale reclamantului, precum si ale paratului, daca partile poseda ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, in masura in care acestea sunt cunoscute de reclamant.

Daca paratul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul;

b) numele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele acestuia si sediul profesional;

c) obiectul cererii si valoarea atunci cand acesta este evaluabil in bani, precum si modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea inscrisurilor corespunzatoare.

d) enumerarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;

e) mentionarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor depune anexate cererii.

Cand paratul doreste sa isi dovedeasca cererea sau vreunul dintre capetele acesteia prin interogatoriul reclamantului, va cere infatisarea in persoana a acestuia, daca reclamantul este o persoana fizica. In cazurile in care legea prevede ca reclamantul va raspunde in scris la interogatoriu, acesta va fi atasat cererii.

Cand se va cere dovada cu martori, se vor arata numele, prenumele si adresa martorilor,

f) semnatura.

Aceasta se depune, sub sanctiunea decaderii, odata cu intampinarea sau, daca paratul nu este obligat la intampinare, cel mai tarziu la primul termen de judecata.

Cererea reconventionala se comunica reclamantului si celorlalti parati pentru a formula intampinare.

Cand reclamantul si-a modificat cererea de chemare in judecata, cererea reconventionala se va depune cel mai tarziu pana la termenul ce se va incuviinta paratului in acest scop.

Reclamantul nu poate formula cerere reconventionala la cererea reconventionala a paratului initial. Cererea reconventionala se judeca odata cu cererea principala.

Daca numai cererea principala este in stare de a fi judecata, instanta poate dispune judecarea separata a cererii reconventionale. Cu toate acestea, disjungerea nu poate fi dispusa in cazurile anume prevazute de lege sau daca judecarea ambelor cereri se impune pentru solutionarea unitara a procesului.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice privind asistarea sau reprezentarea in fata instantelor de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.