fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Cum se redacteaza cererea de apel?

Hotararile judecatoresti pronuntate in prima instanta pot fi atacate cu apel, daca legea nu prevede in mod expres altfel. Cererea de apel va cuprinde:

a) numele, codul numeric personal, domiciliul partilor, iar pentru firme, denumirea, sediul, codul unic de inregistrare, numarul de inmatriculare in registrul comertului si contul bancar.

Daca apelantul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.

b) indicarea hotararii atacate;

c) motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza apelul;

d) probele invocate in sustinerea apelului;

e) semnatura.

La cererea de apel se va atasa dovada achitarii taxelor de timbru.

Cererea de apel formulata fara indicarea hotararii atacate, a semnaturii sau a dovezii achitarii taxei judiciare de timbru se sanctioneaza cu nulitatea.

Cerintele privind aratarea motivelor si a probelor trebuie mentionate in cererea de apel, sub sanctiunea decaderii.

Lipsa semnaturii poate fi implinita in cursul procesului, iar lipsa dovezii achitarii taxei de timbru poate fi complinita pana la primul termen de judecata la care partea a fost legal citata in apel.

Cererea de apel se depune la instanta a carei hotarare se ataca. In caz contrar, cererea este sanctionata cu nulitatea.

Potrivit dispozitiilor Noului Cod de procedura civila, in cazul in care cererea de apel nu indeplineste conditiile prevazute de lege, presedintele instantei sau persoana desemnata de acesta, care primeste cererea de apel, va constata lipsurile si ii va cere apelantului sa modifice sau sa completeze cererea.

Completarea sau modificarea cererii se va face in cadrul termenului de apel.

Daca presedintele sau persoana desemnata de acesta apreciaza ca intervalul ramas pana la expirarea termenului de apel nu este suficient, va acorda un termen scurt, de cel mult 5 zile de la expirarea termenului de apel, in care sa se depuna completarea sau modificarea cererii.

Potrivit OUG nr.80/2013, cererile pentru exercitarea apelului împotriva hotărârilor judecătoreşti se taxează cu 50% din:

a) taxa datorată pentru cererea sau acţiunea neevaluabilă în bani, soluţionată de prima instanţă, dar nu mai puţin de 20 lei;

b) taxa datorată la suma contestată, în cazul cererilor şi acţiunilor evaluabile în bani, dar nu mai puţin de 20 lei.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste redactarea cererilor de apel si reprezentarea in fata instantelor de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.