fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Anularea executarii OTP pentru 93.000 franci elvetieni!

Anularea executarii silite pornita de societatile bancare sau de firmele de recuperare poate fi obtinuta cu succes in instantele de judecata prin formularea in termenul legal a contestatiei la executare.

Astfel, potrivit prevederilor legale, una din conditiile pentru care OTP Bank (sau orice alta banca) trebuie sa o indeplineasca pentru a incepe executarea silita este sa detina o creanta exigibila, cu alte cuvinte creditul sa fi devenit scadent.

Creanta este exigibila daca obligatia de plata a imprumutatului este ajunsa la scadenta sau acesta a fost decazut din beneficiul termenului de plata.

Contractele de credit contin o clauza potrivit careia in caz de neplata a ratelor la scadenta, potrivit graficului de rambursare, banca are posibilitatea sa declare creditul scadent anticipat si sa inceapa executarea silita.

In cazul de fata, pentru a demara executarea silita, OTP a declarat intregul credit scadent anticipat, comunicand acest aspect imprumutatului printr-o notificare trimisa la adresa de domiciliu mentionata in contract.

Termenul de prescriptie de 3 ani in care banca poate incepe executarea silita a imprumutatului debitor se calculeaza in raport de data comunicarii notificarii privind declararea scadentei anticipate a creditului.

Astfel am obtinut pentru un client OTP Bank anularea executarii silite  pentru o datorie de 93.000 franci elvetieni, anulare intemeiata, printre altele, si pe faptul ca OTP nu a comunicat imprumutatului debitor notificarea privind declararea scadentei anticipate a creditului la adresa de domiciliu.

OTP a pornit executarea silita in temeiul unui titlu executoriu reprezentat de contractul de credit care mentioneaza ca, daca in termen de 30 zile de la data scadentei ratelor, imprumutatul debitor nu ramburseaza datoriile fata de banca, aceasta este indreptatita sa declare creditul scadent si sa procedeze la recuperarea creantelor sale pe calea executarii silite.

Contractele de credit prevad obligatia bancii de a comunica imprumutatului, la adresa sa de domiciliu, declararea scadentei anticipate a creditului.

In lipsa acestei comunicari, creditul nu este considerat scadent si, pe cale de consecinta, banca nu poate incepe  executarea silita.

Demararea executarii pentru o creanta care nu este exigibila este o cauza de nulitate ce provoaca imprumutatului debitor o vatamare care nu poate fi inlaturata decat prin anularea actelor de executare silita.

Astfel, imprumutatul nu a avut posibilitatea sa achite creanta in situatia in care ar fi cunoscut declararea scadentei anticipate a creditului si nici sa formuleze aparari in relatia sa cu banca creditoare privind momentul declararii scadentei anticipate.

Pentru acest motiv, Judecatoria Sector 3 a admis contestatia la executare pe care am formulat-o pentru clientul nostru si a anulat integral executarea silita, inclusiv incheierea de incuviintare a executarii silite, acesta scapand de plata creditului in valoare de  93.000 franci elvetieni.

20170124115404_00002-1

20170124115404_00003-1

 

 

 

 

 

 

 

In plus, acesta si-a recuperat si cheltuielile de judecata ocazionate de desfasurarea procesului.

OTP Faktoring nu a formulat apel, hotararea de anulare a executarii silite ramanand astfel definitiva.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.