fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Executarea silita, incuviintata de instanta!

Potrivit OUG nr.1/2016 pentru modificarea Codului de procedură civila, intrata in vigoare la 5 februarie, executarea silita nu va mai putea fi încuviintata de executorii judecatoresti.

Competenta de a încuviinta cererea de executare silita va reveni instantei judecatoresti, care va efectua un control preventiv asupra declansarii procedurii de executare silita propriu-zisa, ca garantie a respectarii dreptului justitiabililor la un proces echitabil.

Pana in prezent, competenta de incuviintare a cererii de executare silita a apartinut executorilor judecatoresti.

Această atributie le-a fost acordata începand cu anul 2014, în urma unei modificări aduse Codului de procedură civila prin Legea nr.138/2014.

Curtea Constitutionala a constatat recent, prin Decizia nr. 895/17.12.2015, ca declansarea executarii silite fara un controlul judecătoresc prealabil incalca exigentele dreptului la un proces echitabil, prin lipsa garantiilor de impartialitate si independenta specifice numai instantelor judecatoresti.

Totodată, Curtea Constitutionala a retinut ca incuviintarea executarii silite nu poate fi delegata executorului judecatoresc, acesta nefacand parte din autoritatea judecatorească.

Incuviintarea executarii silite, conditie esentiala în angrenajul formalitatilor prealabile inceperii executării silite propriu-zise, constituie o etapa care isi pune amprenta asupra întregii proceduri de executare silita.

Prin actul normativ adoptat, Guvernul a  pus de acord dispozitiile Codului de procedura civila cu Constitutia Romaniei, precum si cu decizia Curtii Constitutionale, revenindu-se, practic, în privinta formalitatilor premergatoare declansarii executarii silite propriu-zise, la sistemul consacrat initial de noul Cod de procedura civila, anterior modificarii sale prin Legea nr. 138/2014.

De asemenea, se revine la sistemul instituit prin Codul de procedură civilă, anterior amendării sale prin Legea nr. 138/2014, și în ceea ce priveste regimul cailor de atac, în sensul ca:

a) incheierea de admitere a cererii de incuviintare a executării silite nu este supusa niciunei cai de atac; raman insa aplicabile dispozitiile referitoare la posibilitatea de a cere, pe calea contestatiei la executare, anularea incheierii prin care s-a admis cererea de incuviințare a executarii silite, daca a fost data fara indeplinirea conditiilor legale;

b) incheierea de respingere a cererii de incuviintare a executarii silite poate fi atacata numai cu apel, exclusiv de creditor.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.