fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Cererea cu valoare redusa: cum se redacteaza?

Cererea cu valoare redusa este o procedura judecatoreasca de recuperare a creantelor ce nu depasesc suma de 10.000 lei la data sesizarii instantei, fara a se lua in considerare dobanzile, cheltuielile de judecata si alte venituri accesorii.

Aceasta procedura este reglementata de Noul Cod de procedura civila, intrat in vigoare la 15 februarie 2013.

Reclamantul declanseaza procedura cu privire la cererile cu valoare redusa prin completarea formularului de cerere si depunerea sau trimiterea acestuia la judecatoria competenta, prin posta sau prin orice alte mijloace care asigura transmiterea formularului si confirmarea primirii acestuia.

Formularul de cerere cu valoare redusa contine rubrici care permit identificarea partilor, valoarea pretentiei, indicarea probelor si alte elemente necesare solutionarii cauzei.

Odata cu formularul de cerere se depun ori se trimit si copii de pe inscrisurile de care reclamantul intelege sa se foloseasca. In cazul in care informatiile furnizate de reclamant nu sunt suficient de clare sau sunt inadecvate ori formularul de cerere nu a fost completat corect, instanta ii va acorda reclamantului posibilitatea sa completeze sau sa rectifice formularul ori sa furnizeze informatii sau inscrisuri suplimentare. Instanta va folosi in acest scop un formular-tip.

In cazul in care reclamantul nu completeaza sau nu rectifica formularul de cerere in termenul stabilit de instanta, cererea se va anula.

Procedura cu privire la cererea cu valoare redusa este scrisa si se desfasoara in intregul ei in camera de consiliu. Instanta poate dispune infatisarea partilor daca apreciaza acest fapt ca fiind necesar sau la solicitarea uneia dintre parti. Instanta poate sa refuze o astfel de solicitare in cazul in care considera ca, tinand cont de imprejurarile cauzei, nu sunt necesare dezbateri orale.

Refuzul se motiveaza in scris si nu poate fi atacat separat. Dupa primirea formularului de cerere cu valoare redusa completat corect, instanta va trimite paratului formularul de raspuns, insotit de o copie a formularului de cerere si de copii de pe inscrisurile depuse de reclamant.

In termen de 30 de zile de la comunicarea actelor mentionate mai sus, paratul va depune sau trimite formularul de raspuns completat corespunzator, precum si copii de pe inscrisurile de care intelege sa se foloseasca. Paratul poate sa raspunda prin orice alt mijloc adecvat, fara utilizarea formularului de raspuns.

Instanta va comunica reclamantului copii de pe raspunsul paratului la cererea cu valoare redusa si de pe inscrisurile depuse de parat. Instanta poate solicita partilor sa furnizeze mai multe informatii in termenul pe care il va stabili in acest scop, care nu poate depasi 30 de zile de la primirea raspunsului paratului sau, dupa caz, al reclamantului.

Instanta poate incuviinta si alte probe in afara inscrisurilor depuse de parti. Nu vor fi insa incuviintate acele probe a caror administrare necesita cheltuieli disproportionate fata de valoarea cererii de chemare in judecata sau a cererii reconventionale.

In cazul in care instanta a fixat un termen pentru infatisarea partilor, acestea trebuie citate. Ori de cate ori instanta stabileste un termen in vederea indeplinirii unui act de procedura, va instiinta partea interesata de consecintele nerespectarii acestuia.

Instanta va pronunta si redacta hotararea in termen de 30 de zile de la primirea tuturor informatiilor necesare sau, dupa caz, de la dezbaterea orala.

Partea care pierde procesul va fi obligata, la cererea celeilalte parti, la plata cheltuielilor de judecata.

Potrivit OUG nr.80/2013, taxa de timbru pentru cererea cu valoare redusa este de 50 lei daca valoarea cererii nu depaseste 2.000 lei. Pentru cererile a caror valoare depaseste 2.000 lei, taxa judiciara de timbru este de 200 lei.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste redactarea cererilor privind recuperarea creantelor si reprezentarea in fata instantelor de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.