fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Cum pot scăpa şoferii de amenda?

De la cum trebuie să arate un proces-verbal de sancționare, la cum poate fi contestată amenda, la termene de prescriptie, este important pentru șoferii amendați să înțeleagă toate elementele care au legătură cu o sancțiune.

Uneori, acest lucru i-ar putea ajuta să scape de plata unei sancțiuni sau, măcar, să știe în cât timp o pot plăti la o valoare mult mai redusă.

Soferii nu vor mai fi amendați în două noi situații!

Soferii nu mai pot primi amenda pentru neprezentarea dovezii asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) în format fizic. Mai exact, șoferii pot dovedi acum existența unei asigurări RCA și prin prezentarea contractului sau poliței de asigurare în format electronic (pe telefon sau tabletă) sau chiar prin verificarea direct în baza de date gestionată de autorități.

Soferii scăpă de amenzi atunci când folosesc telefoanele mobile în timpul deplasării pe drumurile publice, dacă utilizează funcția hands free (mâini libere). In 2020, a fost îndreptata o eroare apărută în Codul rutier (modificat în 2019), care nu făcea nicio excepție de la utilizarea telefonului. Practic, folosirea telefonului în timpul condusului a fost atunci total interzisă, inclusiv dacă se folosea funcția hands free

Cum trebuie să arate un proces-verbal de contravenție valabil?

Dacă acesta nu este întocmit în conformitate cu prevederile legale, șoferii amendați ar putea să obțină anularea procesului-verbal la judecatorie.

Printre elementele obligatorii care trebuie conținute în procesul-verbal de constatare a contravenției (și pentru lipsa cărora se poate obține anularea procesului-verbal de contravenție), se numără:

    • numele și prenumele agentului constatator;
    • numele și prenumele contravenientului;
    • codul numeric personal – pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, denumirea și sediul acesteia;
    • fapta săvârșită și data comiterii acesteia;
    • semnătura agentului constatator;

Din 2018, lipsa din procesul-verbal de contravenție a codului numeric personal a persoanei sancționate atrage nulitatea procesului-verbal.

Tot din 2018 discutăm și de o posibilitate de anulare a procesului-verbal de contravenție, dacă fapta nu e descrisă suficient (nu doar dacă fapta nu e descrisă deloc).

Cum pot scapa soferii de amenda – termene de prescriptie!

Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei;

Procesul-verbal constatator al amenzii trebuie comunicat contravenientului in termen de o luna de zile de la data aplicarii acesteia, in caz contrar, atat sanctiunea principala a amenzii cat si sanctiunea complementara a suspendarii dreptului de a conduce pe o anumita perioada de timp, se prescrie.

Anaf poate cere executarea silită a amenzii contravenționale intr-un termen de cinci ani, care curge de la 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.