fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Inscrisul autentic!

Inscrisul autentic este actul intocmit sau primit si autentificat de o autoritate publica, de notarul public sau de catre o alta persoana investita de stat cu autoritate publica, in forma si conditiile stabilite de lege.

Autenticitatea inscrisului se refera la stabilirea identitatii partilor, exprimarea consimtamantului acestora cu privire la continut, semnatura acestora si data inscrisului.

Este de asemenea autentic orice alt inscris emis de catre o autoritate publica si caruia legea ii confera acest caracter.

Inscrisul autentic face deplina dovada fata de orice persoana pana la declararea sa ca fals, cu privire la constatarile facute personal de catre cel care a autentificat inscrisul.

Declaratiile partilor cuprinse in inscrisul autentic fac dovada, pana la proba contrara, atat intre parti, cat si fata de oricare alte persoane.

Acest aspect este aplicabil si in cazul mentiunilor din inscris care sunt in directa legatura cu raportul juridic al partilor, fara a constitui obiectul principal al actului.

Inscrisul autentic intocmit fara respectarea formelor prevazute pentru incheierea sa valabila ori de o persoana incompatibila, necompetenta sau cu depasirea competentei este lovit de nulitate absoluta, daca legea nu dispune altfel.

Potrivit Noului Cod de procedura civila, inscrisul face insa deplina dovada ca inscris sub semnatura privata daca este semnat de parti, iar daca nu este semnat, constituie intre acestea doar un inceput de dovada scrisa.

Semnatura unui inscris face deplina credinta, pana la proba contrara, despre existenta consimtamantului partii care l-a semnat cu privire la continutul acestuia.

Daca semnatura apartine unui functionar public, ea confera autenticitate acelui inscris.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.