fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Alimentele aproape expirate trebuie vandute sau donate!

Magazinele din sectorul agroalimentar vor fi obligaţi să ia anumite măsuri de prevenire a risipei alimentare, se arată într-un proiect de act normativ promulgat recent de preşedintele României. Concret, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum vor trebui vândute la un preţ redus, iar ulterior vor trebui donate anumitor entităţi, dacă nu sunt vândute.

Propunerea legislativa privind diminuarea risipei alimentare a fost promulgată in 16 noiembrie prin decret prezidenţial. Noile prevederi sunt programate să intre în vigoare în termen de şase luni de la publicarea documentului în Monitorul Oficial.

Concret, proiectul de act normativ urmăreşte, în paralel, reducerea risipei alimentare (adică situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării şi sunt distruse) şi uşurarea funcţionării instituţiilor sau organizaţiilor non-guvernamentale cu rol social. În acest sens, operatorii economici din sectorul agroalimentar vor fi obligaţi să ia măsuri de prevenire a risipei alimentare, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea produselor.

În plus, în momentul în care vor ajunge aproape de expirarea datei-limită de consum, produsele vor trebui scoase la vânzare cu un preţ redus, comercianţii urmând să aibă şi alte obligaţii. Mai precis, cu trei zile înainte de data expirării produselor cu preţ redus/ ofertelor promoţionale, comercianţii vor fi obligaţi să le sorteze şi să le expună la vânzare, pe rafturi sau în standuri delimitate vizibil, cu informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor.

De altfel, nerespectarea prevederii de mai sus va fi considerată practică comercială neloială şi se va sancţiona ca atare.

Daca nu sunt vandute, produsele trebuie donate!

În continuare, în ierarhia de prevenire a generării deşeurilor alimentare, proiectul de lege prevede că, dacă nu se reuşeşte vânzarea produselor a căror dată de valabilitate este aproape de expirare, acestea vor trebui donate de către comercianţi.

Concret, de transferul produselor aflate aproape de data expirării prin donare sau sponsorizare vor beneficia anumite entităţi din sectorul agroalimentar, înregistrate ca atare la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). În prima formă a documentului, propusă de iniţiatori, era stabilit că donarea alimentelor încă potrivite pentru consum, dar aflate aproape de data expirării, se va face către fundaţii şi asociaţii umanitare, spitale, orfelinate sau cămine de bătrâni. Foarte probabil, tot acestea entităţi sunt vizate şi de noile prevederi introduse de deputaţi, cu condiţia ca acestea să fie înregistrate la ANSVSA şi să respecte condiţiile de igienă.

Notă: Lămuriri suplimentare asupra entităţilor care vor primi produsele aflate aproape de termenul-limită de consum, precum şi în legătură cu semnificaţia expresiei „în apropierea datei de expirare” sunt aşteptate să se regăsească în normele de aplicare a legii, care vor fi redactate până la intrarea în vigoare a legii (adică în cel mult şase luni de la publicarea actului în Monitor).

Totodată, proiectul de act normativ care va apărea curând în Monitor stabileşte şi ce se va întâmpla cu produsele nepotrivite consumului uman. Astfel, dacă acestea sunt improprii consumului uman, vor fi redirecţionate pentru consumul unor categorii de animale.

În ultimă fază, dacă respectivele produse nu sunt potrivite nici pentru consumul animal, vor fi utilizate în alte scopuri, ca de exemplu compost în agricultură sau pentru obținerea biogazului.

Amenzi de pana la 10.000 lei pentru magazile care vor arunca produsele!

Proiectul de lege promulgat de şeful statului prevede şi amenzi importante, pe categorii de contribuabili, pentru operatorii care nu vor respecta dispoziţiile aşteptate să se aplice de pe parcursul anului 2017.

Mai precis, agenţilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ cu produse alimentare le va fi interzisă aruncarea acestora la expirarea termenului de folosinţă, aceştia fiind obligaţi să întreprindă măsurile de prevenire a risipei alimentare, în ordinea prezentată anterior.

În caz contrar, operatorul economic va fi sancţionat cu amenzi contravenţionale importante, acordate după cum urmează:

  • de la 1.000 la 3.000 de lei pentru microîntreprinderi;
  • de la 3.000 la 6.000 de lei pentru întreprinderile mici şi mijlocii;
  • de la 6.000 la 10.000 de lei pentru firmele mari.

De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor vor fi responsabili reprezentanţii împuterniciţi ai autorităţilor cu atribuţii de control în domeniul agroalimentar.

sursa: www.avocatnet.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.