fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Amendă pentru firmele care nu platesc salariul la timp!

Pentru fiecare salariat care primește salariul cu întârziere, inspectorii de muncă vor putea da firmelor câte o amendă de până la 10.000 de lei, potrivit unei recente ordonanțe ce vine să introducă în Codul muncii o sancțiune pentru angajatori, ce a lipsit până acum.

Conform OUG nr. 117/2021, angajatorii care nu achită la timp salariile și depășesc termenul stabilit cu mai mult de o lună pot fi sancționați de acum cu amendă de la 5.000 de lei până la 10.000 de lei pentru fiecare salariat care nu și-a primit salariul.

Sunt exceptați angajatorii care află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Până acum, nerespectarea acestei obligații nu era sanctionata printr-o amendă în Codul muncii, în mod direct.

Neplata salariilor este adesea listată de inspectorii de muncă drept una dintre neregulile cele mai des întâlnite în practică. Angajații care nu sunt plătiți au la dispoziție sesizarea ITM-urilor ori să-i dea pe angajatori în judecată.

Există situații în care petenții sunt nemulțumiți de faptul că, în urma controlului inspectorilor de muncă, angajatorii nu le-au plătit imediat salariul restant sau nu au anulat decizia de concediere. Din punct de vedere juridic, lucrurile trebuie înțelese ca un conflict de drepturi, între două părți semnatare ale unui contract, asupra căruia doar o instanță de judecată se poate pronunța, în conformitate cu legislația in vigoare.

Până acum, inspectorii de muncă puteau doar să sancționeze indirect un angajator care nu plătește salariile. Cum, practic, inspectorii veneau și constatau neîndeplinirea obligației legale a angajatorului (în urma unei sesizări de la un salariat) și dispuneau îndeplinirea acesteia într-un anume termen.

Dacă angajatorul tot nu își îndeplinea obligația, atunci inspectorii puteau aplica o amendă între 5.000 și 10.000 de lei pentru faptul că acesta a ignorat măsura dispusă anterior. Cu alte cuvinte, amenda nu se dădea pentru neplata salariilor, ci pentru că angajatorul n-a îndeplinit măsura dispusă de inspectori. Din acest motiv s-a dorit o amendă țintită pentru neplata salariilor, care până acum nu exista în Codul muncii.

Actuala măsură poate avea si eventuale efecte negative în economie, printre cele mai importante numărându-se faptul că acest instrument poate fi cu usurință folosit abuziv în relația dintre angajați și angajatori, ca instrument de presiune, accentuând dezechilibrele actuale existente pe piața locală a muncii, și poate încuraja un val masiv de insolvențe și falimente în mediul de business.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.