fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Angajamentul de plata intrerupe prescriptia!

Angajamentul de plata este acordul de care il incheie debitorul cu banca sau firma de recuperare prin care acesta recunoaste datoria pentru care este urmarit si consimte sa o achite de bunavoie.

Potrivit legii, firmele de recuperare si bancile pot trece la executarea silita intr-un termen de 3 ani in cazul in care persoanele imprumutate nu-si achita obligatiile de rambursare a imprumuturilor de bunavoie.

In majoritatea cauzelor insa, executarile silite impotriva datornicilor sunt incepute mult peste termenul legal de 3 ani.

Inceperea executarii peste acest termen este sanctionata cu anularea intregii proceduri de executare. Insa aceasta sanctiune nu opereaza din oficiu. Debitorul executat trebuie sa depuna contestatie la executare in care sa invoce aceasta incalcare a termenului.

Anularea executarii in temeiul prescriptiei dreptului la executare silita poate fi solicitata doar in termen de 15 zile de la data la care debitorul a luat cunostinta de inceperea executarii.

Aceasta data este ziua in care debitorul primeste acasa, de la un executor judecatoresc, instiintarea privind inceperea executarii, fie ziua in care afla de poprirea disponibilitatilor din conturile bancare ori ziua in care afla de poprirea salariului.

Odata pierdut acest termen, neregularitatea se acopera, iar executarea se bucura de prezumtia de legalitate cata vreme debitorul nu a manifestat vigilenta in exercitarea drepturilor pe care le are, in temeiul legii.

In cazul in care debitorul incheie angajamentul de plata cu firma de recuperare sau banca ori in cazul in care efectueaza plati voluntare inseamna ca acesta a recunoscut datoria pentru care este urmarit si, in plus, acestea sunt de natura sa intrerupa termenul de prescriptie.

Angajamentul de plata si/sau platile voluntare efectuate de debitor catre firmele de recuperare elimina posibilitatea de a mai putea obtine anularea executarii in temeiul prescriptiei pe calea contestatiei.

Astfel am castigat un nou proces impotriva EOS la Judecatoria Sector 6 in temeiul prescriptiei dreptului la executare silita. Hotararea judecatoreasca pe care am obtinut-o pentru clienta noastra pune firma de recuperare in situatia de a nu mai incasa niciun leu din datoria de 10.452,21 lei, reprezentand credit restant, dobanzi si cheltuieli de executare, aceasta fiind anulata in intregime de instanta de judecata.

Judecatorul a anulat toate actele  de executare silita efectuate de executorul judecatoresc impotriva debitoarei, constatand PRESCRIS dreptul firmei de recuperare de a cere executarea silita in baza contractului de credit.

In situatia de fata, clienta noastra a incheiat in anul 2006  un contract de imprumut pentru o perioada de 60 luni de la Cetelem IFN SA, imprumut pe care nu l-a mai putut rambursa la timp.

Ulterior, IFN-ul a procedat la cesionarea mai multor credite neperformante catre EOS printre care si contractul debitoarei.

Mai tarziu, firma de recuperare a trecut la executarea silita a clientei noastre. Subliniem faptul ca aceasta nu a semnat angajamentul de plata cu recuperatorul si nici nu a efectuat plati de bunavoie, nerecunoscand astfel datoria pentru care era executata.

Astfel ca, in termenul legal de 15 zile am redactat si depus contestatia la judecatoria din raza domiciliului acesteia, solicitatand instantei sa dispuna anularea intregii executari in temeiul prescriptiei.

Judecatoria Sector 6 a admis contestatia si, in consecinta, a dispus ANULAREA tuturor actelor de executare silita efectuate de executorul judecatoresc impotriva clientei noastre.

 

 

 

 

 

 

 

Urmare a admiterii contestatiei, debitoarea nu trebuie sa mai restituie nimic din datoria de 10.452,21 lei, reprezentand credit restant, dobanzi si cheltuielile de executare. 

De asemenea, aceasta primeste inapoi de la EOS intreaga suma poprita din salariu si isi recupereaza cheltuielile ocazionate de desfasurarea procesului.

Recuperatorul nu a depus apel, asa incat hotararea de anulare a executarii a ramas definitiva.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

1 Raspuns

  1. Avatar
    Sergiu

    Cu toate că au trecut 5 ani de la plata ultimei rate ,instanța de fond nu mi a dat câștig de cauză motivînd ca banca a cesionat catre kruc creditul in 2016 cand a declarat si scadenta anticipata si din 206 până în 2018 sunt doar 2 ani!

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.