fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Cine nu poate fi administratorul firmei?

Administratorul firmei trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pentru a exercita aceasta calitate in ceea ce priveste capacitatea juridica, conditia de onorabilitate in raporturile cu societatea si cu tertii, cetatenia si calitatea de asociat al firmei.

Administratorul persoană fizică trebuie să aibă capacitate deplină de folosinţă şi exerciţiu.

Condiţia capacităţii depline este justificată prin faptul că administratorul încheie acte juridice pentru realizarea scopului societăţii, atât acte de administrare şi conservare a patrimoniului social, cât şi acte de dispoziţie cu privire la acesta.

De aceea, o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu ori cu o capacitate de exerciţiu restrânsă, nu ar putea să exercite funcţia de administrator.

Desemnarea ca administratorul firmei a unei persoane incapabile are drept consecinţă decăderea acesteia din drepturile de administrator, iar actele juridice încheiate de acesta sunt lovite de nulitate.

De asemenea, Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale stabileste in mod expres conditia onorabilitatii administratorilor, fondatorilor, directorilor sau reprezentantilor societatii.

Administratorul firmei trebuie sa nu fi fost condamnat pentru urmatoarele fapte penale:

1) gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită,

2) pentru infractiunile prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor,

3) pentru infractiunile prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei.

Administratorul firmei care se face vinovat de savarsirea faptelor penale enumerate este decăzut din dreptul de a mai deţine ori de a dobândi această calitate in orice societate comerciala pe o perioadă de 5 ani de la data rămânerii irevocabile a hotărârii de condamnare.

Potrivit Codului insolventei (OUG nr.91/2013) care va intra in vigoare la 25 octombrie, persoana împotriva căreia s-a pronunţat o hotărâre definitivă de atragere a răspunderii patrimoniale nu mai poate fi desemnată administrator sau, dacă este administrator în alte societăţi, va fi decăzută din acest drept, timp de 10 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii.

In ceea ce priveste cetatenia necesara pentru a fi administratorul firmei, legea societatilor comerciale nu impune nicio conditie limitativa. Administratorul poate fi un cetatean roman sau strain.

In ultimul rand, pentru a exercita calitatea de administrator al unei societati cu raspundere limitata, administratorul nu trebuie sa detina si calitatea de asociat.

Administatorul firmei poate fi asociatul unic, unul dintre asociati ori poate fi desemnata o persoana din afara societatii.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste operatiunea de numire ori de schimbare a administratorului firmei.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.