fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Cine poate fi martor in procesul civil?

Procedura prin care o persoana poate fi audiata ca martor intr-un proces este reglementata de Noul Cod de procedura civila intrat in vigoare in februarie 2013.

Cand judecatorul a incuviintat dovada cu martori, va dispune citarea si ascultarea acestora. Inlocuirea martorilor se va incuviinta doar in caz de moarte, disparitie sau motive bine intemeiate . O parte dintr-un proces va putea sa se impotriveasca la ascultarea unui martor propus de partea adversa.

Martorii pot fi ascultati chiar la termenul la care proba a fost incuviintata. La termenul fixat pentru administrarea probei, partea va putea aduce martorii incuviintati chiar fara a fi citati.

Daca partea se obliga sa prezinte martorul la termenul de judecata fara a fi citat, insa din motive imputabile aceasta nu isi indeplineste obligatia, judecatorul va dispune citarea martorului pentru un nou termen.<

Impotriva martorului care lipseste la prima citare, judecatoarul poate emite mandat de aducere. Daca, dupa emiterea mandatului de aducere, martorul nu poate fi gasit sau nu se infatiseaza, se va putea trece la judecata.

Nu poate fi martor:

1. ruda si afinul pana la gradul al treilea inclusiv;
2. sotul, fostul sot, logodnicul ori concubinul;
3. cel aflat in dusmanie sau in legaturi de interese cu vreuna dintre parti;
4. persoana pusa sub interdictie judecatoreasca;
5. cel condamnat pentru marturie mincinoasa.

In procesele privitoare la filiatie, divort si alte raporturi de familie se vor putea asculta rudele si afinii, cu exceptia copiilor.

Sunt scutiti sa depuna ca  martor:

1. slujitorii cultelor, medicii, farmacistii, avocatii, notarii publici, executorii judecatoresti, mediatorii, moasele si asistentii medicali si orice alti profesionisti carora legea le impune sa pastreze secretul de serviciu sau secretul profesional cu privire la faptele de care au luat cunostinta in cadrul serviciului ori in exercitarea profesiei lor, chiar si dupa incetarea activitatii lor;<

2. judecatorii, procurorii si functionarii publici, chiar si dupa incetarea functiei lor, asupra imprejurarilor secrete de care au avut cunostinta in aceasta calitate;

3. cei care prin raspunsurile lor s-ar expune pe ei insisi sau ar expune sotul sau o ruda la o pedeapsa penala sau la dispretul public.

Inainte de a fi ascultat, un martor depune urmatorul juramant: „Jur ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”. Martorul fara confesiune va depune urmatorul juramant: „Jur pe onoare si constiinta ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu.”.

Dupa depunerea juramantului,judecatorul va pune in vedere martorului ca, daca nu va spune adevarul, savarseste infractiunea de marturie mincinoasa.

Copiii care nu au implinit varsta de 14 ani si cei care sunt lipsiti de discernamant in momentul audierii, fara a fi pusi sub interdictie, pot fi ascultati fara juramant insa judecatorul le va atrage atentia sa spuna adevarul si va tine seama, la aprecierea depozitiei lor, de situatia lor speciala.

Fiecare martor va fi ascultat separat, cei neascultati inca neputand fi de fata. Ordinea ascultarii martorilor va fi fixata de judecator, tinand seama si de cererea partilor.

Martorul va raspunde mai intai la intrebarile puse de judecatorr, iar apoi la intrebarile puse de partea care l-a propus, precum si la cele ale partii adverse.

Dupa ascultare, martorul ramane in sala de sedinta , cu exceptia situatiei in care judecatorul hotaraste altfel. Cu ocazia audierii, martorul va fi lasat sa-si faca liber depozitia, fara sa aiba voie sa citeasca un raspuns scris; el se poate servi insa de insemnari numai pentru a preciza cifre sau denumiri.

Martorii pot fi din nou intrebati daca judecatorul gaseste de cuviinta. Martorii ale caror declaratii nu se potrivesc pot fi confruntati.

Marturia se va scrie de grefier dupa dictarea judecatorului si va fi semnata pe fiecare pagina si la sfarsitul ei de judecator, grefier si martor, dupa ce acesta a luat cunostinta de cuprins. Daca martorul refuza sau nu poate sa semneze, se va face mentiune despre aceasta in incheierea de sedinta. Orice adaugiri, stersaturi sau schimbari in cuprinsul marturiei trebuie incuviintate si semnate de judecator, de grefier si martor, sub sanctiunea de a nu fi luate in considerare.

In aprecierea declaratiilor martorilor, judecatorul va tine seama de sinceritatea acestora si de imprejurarile in care au luat cunostinta de faptele ce fac obiectul declaratiei respective.

Daca reies banuieli de marturie mincinoasa sau de mituire a martorului, judecatorul va incheia un proces-verbal si va sesiza organul de urmarire penala competent.

Martorul are dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport, cazare si masa daca este din alta localitate, precum si dreptul la despagubiri pentru acoperirea veniturilor pe care le-ar fi obtinut daca si-ar fi exercitat profesia pe durata lipsei de la locul de munca, prilejuita de chemarea sa in vederea ascultarii ca martor, stabilite in raport cu starea sau profesia pe care o exercita, precum si cu timpul efectiv pierdut.

Drepturile banesti se asigura de partea care a propus martorul si se stabilesc, la cerere, de catre instanta, prin incheiere executorie.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste asistenta si reprezentarea in fata instantelor de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.