fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Cererea de insolventa a debitoarei!

Cererea de insolventa formulata de firma debitoare trebuie sa respecte conditiile prevazute de Legea nr.85/2014 (Codul insolventei).

Odata cu intrarea in vigoare a acestei reglementari in materia insolventei, respectiv 28 iunie 2014, cererea de insolventa trebuie formulata cu respectarea unor conditii noi.

Una din conditiile esentiale prevazute de Legea nr.85/2014 este valoarea-prag de 40.000 lei a creantei pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii insolventei de catre firma debitoare.

Cererea de insolventa se adreseaza tribunalului în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă.

Introducerea prematură, cu rea-credinţă, de către debitor a unei cereri de deschidere a procedurii atrage răspunderea patrimonială a acestuia pentru prejudiciile pricinuite.

Cererea de insolventa a firmei debitoare va fi semnata de persoanele care potrivit actului constitutiv au calitatea de a o reprezenta, fără a fi necesară o hotărâre a asociaţilor.

Un alt element de noutate este ca cererea de insolventa se va judeca în termen de 10 zile de la inregistrare, în camera de consiliu, cu urgenta, fără citarea părţilor.

Judecătorul-sindic va stabili termenul de judecată în camera de consiliu în termen de 10 zile de la depunere chiar dacă cererea nu îndeplineşte toate cerinţele legale şi nu sunt depuse toate documentele.

Cererea de insolventa trebuie să fie însoţită de următoarele acte:

a) ultima situaţie financiară anuală, certificată de către administrator şi cenzor/auditor,

b) balanţa de verificare pentru luna precedentă datei înregistrării cererii de deschidere a procedurii;

c) lista completă a tuturor bunurilor debitorului, incluzând toate conturile şi băncile prin care debitorul îşi rulează fondurile;

d) lista numelor şi a adreselor creditorilor, oricum ar fi creanţele acestora: certe sau sub condiţie, lichide ori nelichide, scadente sau nescadente, necontestate ori contestate, arătându-se suma, cauza şi drepturile de preferinţă;

e) lista cuprinzând plăţile şi transferurile patrimoniale efectuate de debitor în cele 120 de zile anterioare înregistrării cererii introductive;

f) contul de profit şi pierdere pe anul anterior depunerii cererii;

g) o declaraţie prin care debitorul îşi arată intenţia de intrare în procedură simplificată sau de reorganizare, conform unui plan, prin restructurarea activităţii ori prin lichidarea, în tot sau în parte, a averii, în vederea stingerii datoriilor sale;

h) o descriere sumară a modalităţilor pe care le are în vedere pentru reorganizarea activităţii;

i) o declaraţie pe propria răspundere, autentificată la notar ori certificată de un avocat din care să rezulte dacă a mai fost supus procedurii de reorganizare judiciară prevăzute de Legea nr.85/2014(Codul insolventei) într-un interval de 5 ani anterior formulării cererii;

j) o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de notar ori certificată de avocat, din care să rezulte că el sau administratorii, directorii şi/sau asociaţii nu au fost condamnaţi definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate contra patrimoniului, de corupţie şi de serviciu, de fals în ultimii 5 ani anterior deschiderii procedurii;

k) o declaraţie prin care debitorul arată dacă este membru al unui grup de societăţi, cu precizarea acestora.

Un alt element de noutate este ca nedepunerea acestor documente odată cu cererea de deschidere a procedurii se sanctioneaza cu respingerea acesteia.

Nu pot formula cererea de insolventa firmele debitoare care în ultimii 5 ani precedenţi hotărârii de deschidere a procedurii  au mai fost supuse unei proceduri de reorganizare judiciară.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste insolventa societatilor comerciale.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.