fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Cresc amenzile pentru evenimentele gălăgioase!

De la finalul lunii ianuarie, evenimentele gălăgioase vor fi sancționate mult mai dur. Amenzile pentru petrecerile private din corturi sau alte amenajări neacoperite care deranjează prin gălăgie locuințele din apropriere cresc semnificativ.

Așadar, amenda minimă pe care o vor primi organizatorii se va dubla, iar repetarea faptei contravenționale va duce la creșterea și mai mult a cuantumului amenzii.

Sancționarea mai dură a petrecerilor gălăgioase e cuprinsă în Legea nr. 192/2019, care intră în vigoare la data de 26 ianuarie 2020.

Practic, de la finele lunii, sancțiunea va crește semnificativ, ajungând între 2.000 și 3.000 de lei. Mai mult, repetarea faptei într-un interval de 24 de ore va atrage o amendă majorată – de la 3.000 lei la 6.000 lei, fiind posibilă chiar dispunerea a 100 – 150 de ore de activităţi în folosul comunităţii, alternativ.

“Organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban” este fapta sancționată acum în Legea nr. 61/1991 cu amenzi de la 500 la 1.500 de lei.

Autoritățile au concluzionat că amenzile aplicabile acum în Legea nr. 61/1991 nu sunt suficiente și nu-și ating scopul. În expunerea de motive care a stat la baza acestei legi s-a precizat inclusiv că organizatorii evenimentelor preferă să plătească amenzile (mici) în loc să-și mute petrecerile în locații adecvate și să nu mai deranjeze oamenii din spațiile de locuințe învecinate (“în unele cazuri, cei vizați propun chiar aplicarea amenzilor până la epuizarea chitanțierului, pentru a putea continua evenimentul fără a mai fi «deranjați» de organele de aplicare a legii“, scrie în motivare).

Important! Cu ocazia acestei noi legi se introduce și pentru Legea nr. 61/1991 posibilitatea de a plăti în 15 zile aceste amenzi la jumătate din minimul legal. Asta înseamnă că și aceste amenzi de mai sus pot fi plătite așa.

Aceeași lege care va intra în vigoare la finele lui ianuarie cuprinde amenzi mai mari și pentru românii care, la bloc, își deranjează vecinii prin gălăgie în timpul orelor de liniște. Mai exact, la fel ca în cazul de mai sus, dacă poliția revine în 24 de ore pentru aceeași faptă se va aplica o amendă mult mai mare (între 2.000 și 3.000 de lei). Actualmente, amenda pentru nerespectarea orelor de liniște e între 500 și 1.500 de lei, prevăzută de Legea nr. 61/1991.

Sursa: avocatnet.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.