fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Recuperarea de creante fara proces!

Recuperare de creante se impune in cazul in care beneficiarul marfurilor livrate sau serviilor prestate nu achita de bunavoie pretul acestora la termenul convenit prin contract sau mentionat pe factura.

Noul Cod de procedura civila prevede o serie de proceduri in instanta pe care creditorul le poate utiliza in demersul recuperarii de creante, cum ar fi ordonanta de plata, cererea cu valoare redusa sau actiunea de drept comun.

Aceste proceduri implica insa desfasurarea unui proces si achitarea taxelor de timbru corespunzatoare in urma caruia creditorul va obtine o hotarare judecatoreasca.

In cazul in care debitorul nu achita de buna voie sumele datorate, atunci creditorul trebuie sa procedeze la punerea in executare silita a hotararii judecatoresti astfel obtinute, fara a mai desfasura un proces.

Creditorul are insa si posibilitatea de a proceda direct la executarea silita a debitorului sau, fara proces, in cazul in care pentru marfurile livrate sau serviciile prestate, beneficiarul-debitor a emis bilete la ordin sau file de cec.

In situatia in care, la scadenta, biletul la ordin sau fila cec sunt sunt depuse in banca spre decontare, dar sunt refuzate total sau partial la plata pentru lipsa disponibilului, creditorul poate proceda direct la executarea silita, fara a mai fi necesar un proces in instanta pentru recuperarea de creante.

Instrumentele de plata (biletul la ordin si fila cec) reprezinta titluri executorii in temeiul carora se poate trece imediat la executarea silita a debitorului, daca indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr.58/1934 privind cambia si biletul la ordin si de Legea nr.59/1934 privind cecul.

Creditorul nu trebuie sa efectueze nicio procedura prealabila executarii silite a instrumentelor de plata mentionate.

Cererea de executare silita pentru recuperarea de creante se depune la biroul executorului judecatoresc competent ori se transmite acestuia prin posta, curier, posta electronica sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului si confirmarea primirii cererii de executare cu toate documentele justificative.

Cererea va cuprinde urmatoarele elemente:

a) numele/denumirea si domiciliul/sediul creditorului si ale debitorului,

b) bunul, suma sau orice alt tip de prestatie datorata,

c) modalitatile de executare solicitate de creditor: poprire, executare mobiliara sau imobiliara.

d) titlul executoriu in temeiul caruia se solicita executarea silita privind recuperarea datoriilor,

e) motivele de fapt si de drept,

f) semnatura.

La cerere se vor atasa titlul executoriu reprezentat de biletul la ordin sau fila cec refuzate la plata, in original sau in copie legalizata si dovada achitarii taxelor de timbru.

Taxa judiciara de timbru care trebuie achitata odata cu depunerea cererii privind incuviintarea executarii silite este in valoare de 20 lei.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste procedura privind recuperarea de creante prin executarea silita.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.