fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Este abuziva incuviintarea executarii fara citarea debitorului?

Am remarcat nemultumirea constanta manifestata de clientii nostri, care se afla in procedura de executare silita, fata de faptul ca incuviintarea pronuntata de judecatorie in vederea inceperii executarii este data fara a fi citati si, prin urmare, fara a putea sa-si formuleze apararea fata de pretentiile creditorilor (banci sau firme de recuperare).

Prin urmare, apare intrebarea fireasca daca este sau nu abuziva prevederea legala potrivit careia incuviintarea executarii nu implica citarea datornicului? Este incalcat dreptul debitorilor la aparare?

Din punctul nostru de vedere, procedura de incuviintare fara citarea partilor (debitor si creditor) nu este abuziva, din cel putin doua motive:

  • Pe de o parte, legiuitorul a avut in vedere celeritatea desfasurarii procedurii de executare silita.

In majoritatea cazurilor, debitorii manifesta pasivitate timp de multi ani in executarea de bunavoie a obligatiei de rambursase a imprumuturilor, iar notificarile si somatiile de plata raman cel mai adesea fara rezultat.

Fata de aceasta situatie, procedura de executarea silita a fost reglementata astfel incat, cel putin din punct de vedere procedural, sa se desfasoare cu rapiditate, creditorul putand sa-si recupereze intr-un termen rezonabil creanta.

Executarea silita incepe prin cererea depusa de banca sau firma de recuperare la un executor judecatoresc. Acesta va putea trece efectiv la executarea silita prin poprirea disponibilitatilor din conturi sau a salariului ori la valorificarea bunurilor mobile si imobile ale debitorului numai dupa ce primeste incuviintarea instantei privind executarea silita.

Incuviintarea se obtine printr-o procedura rapida care nu presupune desfasurarea unui proces in care partile, debitorul si creditorul, sa fie citati si in care sa propuna si sa administraze probe.

Aceasta este data de judecator in camera de consiliu, dupa ce este verificata indeplinirea conditiilor formale obligatorii prevazute de lege pentru inceperea procedurii de executare silita.

  • Pe de alta parte, faptul ca incuviintarea este pronuntata in lipsa citarii debitorului, nu este de natura sa aduca atingere dreptului la aparare al acestuia pentru ca incheierea de incuviintare poate fi atacata separat prin contestatia la executare.

Indata ce primeste incheierea de incuviintare a executarii de la judecatoria din raza de domiciliu a debitorului, executorul ii comunica acestuia o instiintare sau o somatie privind inceperea executarii.

De la data la care debitorul primeste acasa aceasta instiintare, are la dispozitie un termen de 15 zile calendaristice in care poate depune la judecatorie contestatie la executare in care solicita, in cazul in care exista motive intemeiate, atat anularea executarii silite, cat si a incheierii de incuviintare a executarii.

In situatia in care instiintarea este comunicata debitorului la o adresa gresita, la care acesta nu mai domiciliaza, debitorul va putea afla de inceperea executarii la data la care constata poprirea salariului sau a disponibilitatilor din conturi.

In cazul in care debitorul depune contestatie peste termenul de 15 zile, aceasta va fi respinsa de judecatorie ca tardiv formulata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.