fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Medierea. Recuperarea creantelor!

Din februarie 2013, procesele avand ca obiect recuperarea creantelor se desfasoara dupa proceduri noi, reglementate de Noul Cod de procedura civila.

Modificarile privesc atat desfasurarea propriu-zisa a proceselor, cat si procedura prealabila care trebuie efectuata inainte de inregistrarea cererilor in instanta.

Una dintre aceste modificari este sedinta de informare privind medierea.  Societatile comerciale, dar si persoanele fizice trebuie sa participe la sedinta de informare privind medierea inainte de a incepe un proces in fata instantelor competente in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie sau in materie penala.

Aceasta procedura prealabila privind participarea la sedinta de informare privind medierea nu este obligatorie in cazul procedurilor rapide de recuperarea creantelor, respectiv ordonanta de plata si cererea cu valoare redusa.

Ordonanta de plata, ca procedura de recuperarea debitelor, se aplica in cazul creantelor certe, lichide si exigibile, constand in obligatii de plata a unor sume de bani ce rezulta dintr-un contract insusit pe parti prin semnatura.

Procedura prealabila in cazul ordonantei de plata consta in comunicarea unei somatii debitorului, prin intermediul executorului judecatoresc sau prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, prin care i se pune in vedere sa plateasca suma datorata in termen de 15 zile de la primirea acesteia.

Daca debitorul nu plateste in termen de 15 zile, societatea creditoare poate sa depuna la instanta de judecata cererea privind ordonanta de plata, ca procedura de recuperarea debitelor.<

Asadar, inregistrarea ordonantei de plata si admiterea acesteia de catre instanta de judecata nu impun obligativitatea efectuarii sedintei de informare privind medierea.

Cererea cu valoare redusa este o procedura judecatoreasca de recuperarea creantelor ce nu depasesc suma de 10.000 lei la data sesizarii judecatoriei, fara a se lua in considerare dobanzile si cheltuielile de judecata.

Potrivit prevederilor Noului Cod de procedura civila, nici in cazul acestei proceduri judecatoresti de recuperarea creantelor, nu este obligatorie realizarea sedintei de informare privind medierea.

De asemenea, inregistrarea unei cereri cu valoare redusa nu este conditionata de realizarea niciunei formalitati prealabile.

Depunerea la judecatorie a cererii cu valoare redusa si admiterea acesteia de catre instanta de judecata nu sunt conditionate de efectuarea sedintei de informare privind medierea sau de comunicarea unei somatii sau notificari.

Competenta de a solutiona cererea in prima instanta apartine judecatoriei de la sediul debitorului, cu exceptia cazului in care partile au stabilit prin contract ca litigiile sa fie solutionate de instanta de la sediul creditorului.

Procedura cu privire la cererea cu valoare redusa este scrisa si se desfasoara in intregul ei in camera de consiliu, nefiind necesara prezenta partilor, a reprezentantilor legali sau aparatorilor.

Participarea la sedinta de informare privind medierea nu este obligatorie nici in cazul:

a) litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii insolventei,
b) actiunilor referitoare la Registrul Comertului.

ATENTIE! Decizia Curtii Constitutionale nr.266/07.05.2014 a declarat neconstitutionala obligarea partilor de a participa la sedinta de informare privind medierea.

Curtea considera ca procedura prealabila obligatorie a informarii asupra avantajelor medierii apare ca fiind o piedica in calea realizarii si obtinerii de catre cetatean a drepturilor sale in justitie.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste redactarea cererilor de recuperarea creantelor si reprezentarea in fata instantelor de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.