fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Executarea silita a contractelor de leasing, mai dificilă!

O lege nouă pentru contractele de leasing privind persoanele fizice stabilește că acestea nu mai sunt titluri executorii, executarea silită putându-se face astfel mai greu.

Noutățile nu îi avantajează, însă, pe cei pentru care procedurile de executare silită au început deja.

Noua lege (Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing) a intrat în vigoare pe 19 aprilie. Actul normativ stabilește că, începând cu această dată, nu mai sunt titluri executorii contractele de leasing încheiate cu consumatorii – persoanele fizice.

Faptul că acestea erau titluri executorii făcea executarea mai rapidă, lucrurile nu se mai complicau în instanțele de judecată decât dacă se făceau contestații la executare.

Aceasta înseamnă totodată și faptul că cei executați silit vor scoate ceva mai mulți bani din buzunar pentru că procedurile de executare se fac de-acum cu totul prin instanțele de judecată – ceeace va însemna o perioadă mai lungă de timp pentru executare (dezavantaj pentru compania care cere executarea), dar și costurile datorate de cel executat la final vor crește simțitor.

Legea nouă nu îi priveste însă pe cei care sunt la acest moment executați silit în baza unor astfel de contracte, întrucât executărilor silite începute li se aplică vechea reglementare, astfel că procedurile în cazul lor vor merge mai departe exact cum au început.

Un real avantaj pentru toți cei care au contracte de leasing este că, odată cu apariția Legii nr. 83/2021, a crescut cu o lună perioada de grație, de la care compania are dreptul să rezilieze contractul – acum e de trei luni.

Sumele datorate conform contractului de leasing se constituie din:

  • facturile emise și neachitate;
  • valoarea de intrare rămasă de achitat până la finele perioadei de leasing, inclusiv valoarea reziduală;
  • cheltuieli cu asigurările bunului, reprezentate de polița de asigurare obligatorie și/sau polița de asigurare facultativă;
  • amenzi de circulație și amenzi pentru neplata rovinietei și alte amenzi aferente bunului, precum și
  • taxe/impozite aferente bunului.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.