fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Executarea silita a partilor sociale!

Executarea silita a partilor sociale este o solutie la dispozitia creditorului prevazuta de Noul Cod de procedura civila.

Acesta isi poate recupera astfel creanta, preluand totodata o societate comerciala functionala a carei activitate este de natura sa ii aduca un profit pe termen lung.

Executarea sub forma urmaririi mobiliare a partilor sociale se poate realiza in temeiul oricarui titlu executoriu, cu exceptia celor care vizeaza bunuri imobile.

Pentru a se porni acest tip de executare silita, este necesar ca debitorul sa detina parti sociale intr-o societate comerciala, aspect ce poate fi verificat atat de creditor, prealabil formularii cererii de executare, prin diligente la oficiul registrului comertului, fie in cursul procedurii de executare de catre executorul judecatoresc.

Titlurile executorii in temeiul carora se solicita in mod frecvent incuviintarea executarii silite sub forma urmaririi mobiliare a partilor sociale sunt: hotararea judecatoreasca, contractul de imprumut autentificat la notar, contractul de ipoteca mobiliara pe parti sociale, cambia, biletul la ordin si cecul.

Pentru formularea cererii de executare silita a partilor sociale, calitatea de creditor nu este conditionata de calitatea de asociat al respectivei societati comerciale, ci se stabileste prin raportare la existenta unui drept constatat prin titlul executoriu.

Dupa depunerea cererii de executare de catre creditor si obtinerea incuviintarii executarii de la executorul judecatoresc, acesta din urma va emite o somatie care, alaturi de incheierea de incuviintare a executarii, va fi comunicata debitorului.

In situatia in care, in termen de o zi de la data comunicarii acestor acte, debitorul nu plateste de buna voie suma datorata, urmatoarea etapa in executarea silita o constitutie sechestrarea partilor sociale in vederea valorificarii lor.

Astfel, executorul judecatoresc va incheia la sediul societatii comerciale un proces verbal de sechestru al partilor sociale care va fi comunicat debitorului.

Executorul va intocmi un caiet de sarcini care va cuprinde, sub sanctiunea nulitatii vanzarii, actul constitutiv al societatii, numarul si felul partilor sociale supuse vanzarii, garantiile constituite asupra lor, clauzele speciale privind vanzarea sau cesiunea acestora si drepturile de preferinta acordate asociatilor, situatia financiara anuala pe ultimele doua exercitii financiare, precum si orice documente necesare pentru aprecierea consistentei si valorii drepturilor societare aferente partilor sociale scoase la vanzare.

Caietul de sarcini va fi comunicat debitorului, creditorului, societatii comerciale emitente si celorlalti asociati, pentru a formula eventuale obiectiuni, in termen de 5 zile de la comunicare.

Executorul judecatoresc va solutiona obiectiunile prin incheiere executorie, data cu citarea partilor. Daca nu se formuleaza obiectiuni sau acestea sunt respinse, iar incheierea nu este atacata de catre cei interesati, executarea silita va continua.

Din momentul aplicarii sechestrului, partile sociale sunt indisponibilizate, astfel incat debitorul nu mai poate dispune de acestea pe durata executarii.

In cazul in care exista acordul creditorului, debitorul poate deveni administrator-sechestru. Incalcarea obligatiei administratorului-sechestru cu privire la custodia partilor sociale realizeaza continutul infractiunii de sustragere de sub sechestru.

In continuare, pentru asigurarea formalitatilor de publicitate a sechestrului partilor sociale, procesul verbal urmeaza a fi inscris la registrul comertului, precum si in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.

Aceasta inscriere va asigura opozabilitatea sechestrului fata de cei care, ulterior inscrierii, dobandesc un drept asupra partilor sociale. Spre exemplu, in situatia in care se intentioneaza cesionarea partilor sociale in conditiile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, inscrierea unui astfel de proces verbal de sechestru anterior perfectarii cesiunii are ca efect indisponibilizarea partilor sociale si blocarea temporara a cesiunii.

Debitorul poate evita aplicarea sechestrului sau poate determina ridicarea acestuia numai daca achita sau face dovada depunerii cu afectatiune speciala a intregii creante principale, plus a accesoriilor si cheltuielilor de executare aferente.

In lipsa acordului partilor sau daca vanzarea directa ori amiabila nu se realizeaza, executorul judecatoresc va proceda la vanzarea prin licitatie publica a partilor sociale sechestrate.

Vanzarea la licitatie se va face in mod public de catre executorul judecatoresc care va oferi partile sociale spre vanzare prin 3 strigari succesive.

Daca nu se obtine pretul de incepere a licitatiei, la acelasi termen acestea vor fi din nou scoase la vanzare, caz in care licitatia va incepe de la pretul de 75% din pretul de pornire, iar partile sociale vor fi vandute celui care va oferi pretul cel mai mare.

Daca nu se ofera nici pretul minim, licitatia se va amana la un alt termen, pentru care se vor indeplini din nou formalitatile de publicitate. La acest termen, care nu poate fi mai lung de 20 de zile de la data primei licitatii, licitatia va incepe de la 50% din pretul initial.

Daca nu se va obtine nici acest pret, partile sociale vor fi vandute, la acelasi termen, la cel mai mare pret oferit, chiar si atunci cand la licitatie s-a prezentat un singur ofertant.

Dupa inchiderea licitatiei, executorul va intocmi un proces-verbal despre desfasurarea si rezultatul acesteia.

Executorul judecatoresc ii va elibera adjudecatarului un certificat de adjudecare care va cuprinde: data si locul licitatiei, numele adjudecatarului, indicarea partilor judiciare adjudecate si a pretului platit sau care urmeaza sa fie platit.

Adjudecatarul va putea obtine transferul partilor sociale pe numele sau in temeiul certificatului de adjudecare.

Daca emitentul titlurilor refuza in mod nejustificat transferul, instanta de executare, la cererea adjudecatarului, va da o incheiere care va constata transferul intervenit si care va servi adjudecatarului la efectuarea inregistrarilor prevazute de lege.

Totodata, prin aceeasi hotarare, instanta va dispune obligarea emitentului la plata unei amenzi judiciare de la 1.000 lei la 7.000 lei, precum si obligarea sa, la cererea partii interesate, la plata de despagubiri pentru paguba astfel cauzata.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste recuperarea debitelor prin executarea silita a bunurilor mobile ale debitorului.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

2 Raspunsuri

  1. naum violeta

    ce se intampla in cazul in care adjudecatarul este creditorul iar srl-ul are doi asociati?Cum ajunge adjudecatarul asociat in firma daca asociatul nedebitor nu este de acord?
    multumesc

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.