fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Insolventa, colacul de salvare pentru firmele cu datorii!

Insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti pentru plata datoriilor exigibile:

a) insolventa este prezumata a fi vadita atunci cand debitorul, dupa 90 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori;

b) insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile baneşti disponibile la data scadentei.

Cum poate fi lichidata o firma ale carei datorii nu mai pot fi achitate?

Daca o firma are datorii catre bugetul statului sau orice alt creditor si care nu pot fi acoperite prin valorificarea activelor, inseamna ca societatea comerciala respectiva este in stare de insolventa.

Procedura este reglementata de Legea nr. 85/2006 privind insolventa. Reprezentantii firmelor care nu pot face fata datoriilor curente vor depune, in 30 de zile de la constatarea starii de insolventa, o cerere la tribunalului in a carui raza isi are sediul social prin care solicita declansarea procedurii insolventei.

Analizand cererea, daca o considera intemeiata, tribunalul o va admite si va dispune deschiderea procedurii generale a insolventei sau a falimentului, in functie de solicitari si probele aduse in sustinere.

Odata cu deschiderea procedurii, instanta numeste un practician in insolventa din lista membrilor Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa.

Acestia sunt administratori/lichidatori judiciari, persoane fizice sau juridice specializate in gestionarea starii de insolventa, neutre din perspectiva societatii, care preiau conducerea si administrarea acesteia.

Scopul procedurii insolventei este acoperirea pasivului social si indestularea creditorilor. Odata cu preluarea gestiunii, administratorul/lichidatorul judiciar va notifica toti creditorii inregistrati in contabilitatea societatii pentru a-si recupera creanta, precum si debitorii societatii, pentru restituirea sumelor datorate.

Daca societatea nu detine active care ar putea fi valorificate sau acestea sunt insuficiente pentru acoperirea pasivului, procedura va fi inchisa, avand ca si consecinta radierea ei din registrul comertului.

UPDATE! Aceasta procedura si-a incetat aplicabilitatea odata cu intrarea in vigoare a noului Cod al insolventei (Legea nr.85/2014) la data de 28 iunie 2014.

Modalitatea prin care poate fi lichidata o firma cu datorii, potrivit noilor reglementari, poate fi gasita aici.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.