fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Institutul Revolutiei, desfiintat!

Guvernul a adoptat luni, 30 decembrie, ordonanta de urgenta privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane, condus de fostul presedinte Ion Iliescu.

Institutul s-a aflat in centrul unui scandal dupa ce a decis organizarea unui concert in 22 decembrie, gest calificat de mai multe organizatii civice drept o jignire adusa memoriei eroilor martiri ai Revolutiei din 1989 si urmasilor acestora.

Ulterior, Grupul pentru Dialog Social a cerut desfiintarea imediata a Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

Institutul are ca obiect de activitate analiza stiintifica a premiselor, desfasurarii si efectelor – in plan politic, economic si social – ale Revolutiei romane din decembrie 1989, in scopul realizarii unei imagini documentate, obiective si cuprinzatoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporana a tarii noastre.

Conducerea Institutului Revolutiei Romane este asigurata de un „Colegiu National”, alcatuit din personalitati reprezentative ale Revolutiei romane, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu si Petre Roman.

Iliescu si Voican Voiculescu sunt trimisi in judecata, in Dosarul Revolutiei, pentru savarsirea de crime impotriva umanitatii.

Guvernul argumenteaza desfiintarea Institutului prin faptul ca, de la infiintarea sa pana in prezent, activitatea acestuia s-a dovedit irelevanta in raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat.

In conditiile in care, inca de la constituirea sa, prin Legea nr.556/2004, institutia a reprezentat o platforma politica, iar in pofida enuntarii veniturilor proprii ca sursa de finante, inca de la inceput activitatea institutiei a fost finantat de la bugetul de stat aproape in totalitate.

Documentul mai arata ca Institutul a asigurat pozitii publice finantate din fonduri publice pentru interese personale.

In fapt, evenimentele organizate de Institut au vizat propagarea in spatiul public a unor interpretari asupra Revolutiei Romane din 1989 menite sa se contrapuna cercetarilor aflate in curs, desfasurate de organele de ancheta in Dosarul Revolutiei”, potrivit sursei citate.

De asemenea, existenta IRRD a generat „tensiuni sociale” ori de cate ori subiectul Revolutiei din ’89 revenea in actualitate, mai motiveaza Guvernul.

Astfel, intreaga activitate a Institutului a fost marcata de controverse determinate de dorinta conducatorilor institutiei de a acredita o anumita viziune asupra evenimentelor din Decembrie 1989, contestata sistematic de organizatii ale revolutionarilor. Or, contrar ratiunii de functionare a unei institutii publice, Institutul genereaza tensiuni sociale ori de cate ori subiectul Revolutiei Romane din 1989 revine in actualitate.

Executivul mai arata ca IRRD a beneficiat de un regim juridic atipic. Chiar daca specificul Institului e al unei fundatii mai degraba, a primit statutul de institutie publica de specialitate autonoma.

Sursa: ziare.com

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.