fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Masinile parcate ilegal vor fi ridicate din nou!

Mașinile parcate neregulamentar pe drumurile publice vor putea să fie ridicate din nou, conform unui proiect de act normativ adoptat recent de Guvern, având în vedere că această măsură nu mai poate fi aplicată de polițiști din anul 2015.

Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar va fi posibilă din nou, deoarece Guvernul a reglementat clar cum se va putea lua această măsură. Concret, noile reguli sunt incluse într-un Proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, ce a fost adoptat joi, 15 decembrie și, pentru a se aplica, mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial.

Mașinile parcate ilegal vor putea să fie ridicate pentru 24 de ore, fie de către administratorul drumului public, fie de către autoritățile locale, se arată în document: „Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public și se realizează (…) pe durata a 24 de ore, de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administrația publică locală. Ridicarea vehiculelor nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unor persoane.

Mai exact, măsura ridicării va putea fi dispusă de un polițist rutier doar în următoarele situații:

  • în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
  • în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării;
  • pe drumurile publice cu o lățime mai mică de șase metri;
  • în dreptul căilor de acces ce deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice;
  • în pante și în rampe;
  • în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificația „Zonă de staționare cu durată limitată” peste durata stabilită.

Ridicarea va putea fi făcută în baza unei dispoziții scrise a polițistului rutier, ce va trebui să includă informații precum data, ora și locul ridicării autoturismului, indicarea expresă a regulii încălcate sau mențiuni despre fotografierea sau filmarea vehiculului staționat.

Șoferul va putea să-și recupereze mașina numai după ce va plăti contravaloarea ridicării și depozitării acesteia. Totodată, șoferul va fi nevoit să dovedească fie că este proprietar al mașinii, fie că o deține în mod legal.

Guvernul, obligat in instanta sa vina cu reguli pentru ridicarea masinilor!

Guvernul a fost obligat să stabilească regulile pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, conform unei sentinţe civile  a Curţii de Apel Bucureşti. Informaţia a fost comunicată de către Primăria Sectorului 1 al Capitalei (autoritatea care a cerut în instanţă ca Executivul să intervină în legislaţia rutieră).

Mai exact, Codul rutier deja prevede că poliţia rutieră poate dispune, ca măsură tehnico-administrativă, ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Totuşi, procedura efectivă pentru aplicarea acestei măsuri trebuie inclusă în regulamentul Codului rutier, care este aprobat prin hotărâre a Guvernului.

„Poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz. Contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul şi depozitarea vehiculului staţionat neregulamentar se suportă de către deţinătorul acestuia. Ridicarea vehiculelor dispusă de poliţia rutieră (…) se realizează potrivit procedurii stabilite prin regulament”, este punctat în Codul rutier, cu precizarea că procedura n-a fost reglementată de Executiv până în prezent.

Autoturismele parcate neregulamentar pe partea carosabilă nu mai pot fi ridicate de autorităţile locale din iulie 2015, atunci când a devenit obligatorie Decizia nr. 9/2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Conform documentului, autorităţile locale n-au competenţa necesară pentru a reglementa procedura de ridicare a maşinilor, aceasta revenind Guvernului. Practic, bazându-se pe prevederile Codului rutier, consiliile locale au emis hotărâri prin care stabileau reguli de ridicare, însă acestea au devenit nule odată cu apariţia deciziei Înaltei Curţi.

Sursa: www.avocatnet.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.