fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Noile plafoane la platile si incasarile in numerar!

Din 9 mai 2015, societatile comerciale, persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II), intreprinderile familiale (IF) vor putea incasa numerar de la alte societati comerciale in limita unui plafon de 5.000 lei/zi de la o persoana, se mentioneaza in Legea nr. 70/2015.

De asemenea, firmele, PFA, II, IF vor putea efectua plati in numerar catre alte firme, PFA, II, IF in limita unui plafon de 5.000 lei/zi/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

De asemenea, magazinele de tipul „cash and carry” vor incasa bani in numerar de la firme, PFA, II, IF etc. in limita a 10.000 lei/zi de la o persoana. Acest plafon va fi valabil si in situatia platilor realizate catre aceste magazine.

In ceea ce priveste platile din avansuri spre decontare, acestea vor putea fi realizate in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Legea nr. 70/2015 interzice incasarile si platile fragmentate, insa doar cele efectuate in anumite conditii.

Astfel, vor fi interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul „cash and carry”, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.

Totodata, vor fi interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, catre magazinele de tipul „cash and carry”.

Totusi, firmele, PFA, II, IF vor putea achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 de lei, respectiv 10.000 de lei in numerar, sumele care depasesc aceste plafoane putand fi restituite prin instrumente de plata fara numerar.

Tranzactiile in numerar intre firme si persoane fizice, plafonate la 10.000 lei/zi!

Firmele, PFA, II, IF  vor putea incasa bani in numerar de la persoane fizice, care vor reprezenta cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.

Vor fi interzise incasarile fragmentate de la o persoana, pentru operatiunile mentionate mai sus, cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea acelorasi tranzactii de 10.000 lei.

Aceste prevederi nu se vor aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, in conditiile in care intre societatile comerciale si persoanele fizice sunt incheiate contracte de vanzare-cumparare cu plata in rate.

In ceea ce priveste platile in numerar efectuate de firme, PFA, II, IF etc. catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari, acestea se vor efectua in limita a 10.000 lei/zi catre o persoana.

Sunt interzice platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.

Legea nr. 70/2015 introduce un plafon si pentru operatiunile realizate intre persoane fizice!

Astfel, persoanele fizice vor putea incasa bani in numerar de la alte persoane fizice sau vor putea plati in numerar catre alte persoane fizice, in limita unui plafon de 50.000 lei/tranzactie. Aceast plafon va fi valabile pentru urmatoarele tipuri de tranzactii: transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, prestarea de servicii, acordarea/restituirea de imprumuturi.

Incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 50.000 lei, precum si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 50.000 lei sunt interzise.

Pentru informatii, ne puteti contacta prin formularul de contact, la numarul de telefon 0787.822.100 sau pe adresa de email office@iuliablaja.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.