fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

RCA in 2020. Cât vor plăti soferii!

Persoanele care au o mașină înmatriculată în România trebuie să aibă încheiată o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). Scopul acesteia este de a acoperi eventualele pagube produse cu mașina – intenționat sau din cauza unui accident.

Respectarea acestei obligații este foarte importantă, întrucât, pe lângă amenzi, sancțiunea pentru neîncheierea asigurării poate fi chiar reținerea certificatului de înmatriculare.

Prețul unei asigurări RCA diferă în funcție de societate de asigurări la care este încheiat contractul. Însă multe astfel de societăți pun la dispoziția potențialilor clienți calculatoare prin care să poată anticipa costurile lor.

De pildă, următoarele societăți autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) oferă astfel de calculatoare sau alte tipuri de informații pentru identificarea costurilor:

De exemplu, un șofer de 40 de ani, care are o mașină cu o capacitate cilindrică între 1801 și 2000 și și-ar face asigurare la Generali va plăti 1655 de lei pe an. Cel mai mult, bazat pe informațiile colectate de la aceeași societate, ar plăti cineva sub 30 de ani. Pentru același tip de mașină, asigurarea ar fi de 2939 de lei pe an.

Atenție! Deși obligația de deținere a unei polițe RCA subzistă pe toată perioada înmatriculării mașinii, perioadele pe care se încheie astfel de polițe sunt între o lună și 12 luni. Astfel, cei cărora le expiră polițele vor fi nevoiți să le reînnoiască sau să încheie altele.

Alte informații relevante pot fi găsite pe site-ul ASF, Autoritatea punând la dispoziția vizitatorilor site-ului inclusiv informații cu privire la modalitatea de calcul a prețului RCA .

În final, deținătorii mașinilor trebuie să știe că pot verifica, pe site-ul ASF, statutul unei polițe RCA. De asemenea, pot fi verificate și daunele (precum și istoricul acestora), în privința unei mașini, pe baza numărului de înmatriculare/seriei de șasiu.

Având în vedere funcția unei polițe RCA (de a acoperi prejudiciile produse cu o mașină, fie intenționat, fie din culpa șoferului), este de înțeles de ce o astfel de asigurare este obligatorie pe toată perioada înmatriculării unei mașini. Astfel sunt evitate situațiile în care prejudiciul este prea mare și șoferul nu are nicio posibilitate de a-l acoperi.

Obligația deținerii unei polițe RCA este dată de Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie și, cum spuneam mai sus, orice proprietar de mașină înmatriculată sau supusă înmatriculării trebuie să dețină o astfel de poliță.

Sancțiuni și alte obstacole create de lipsa unei polițe RCA

Neîncheierea unei polițe RCA poate duce la o amendă de până la 2000 de lei, precum și la reținerea certificatului de înmatriculare, până la momentul prezentării documentului privind încheierea asigurării.

În orice caz, înmatricularea mașinii nu este posibilă fără depunerea unei copii după polița de asigurare RCA, astfel cum reiese și din Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr.1501/2006.

Sursa: avocatnet.ro

1 Raspuns

  1. Doru Dascalu

    Curios faptul că există o lege care mă obligă pe mine cetățean să dau bani unui privat. Logic și democratic ar fi fost ca RCA fiind OBLIGATORIU să se plătească la trezorerie în momentul când plătești și impozitul la mașină. Dacă vrei CASCO mergi la privat. Banii intrați în trezorerie ajută statul, pentru că cei rămași de la un an la altul pot fi folosiți la plata persoanelor cu handicap. Adică degrevează bugetul de asigurări sociale. Se încasează în România cu RCA peste un miliard de euro. Golanii ăia spun că termină banii cu plata despăgubirilor. Adică o mare abureală. Ar trebui să aibă loc zilnic câte 55 de accidente catastrofale și să se plătească câte 50.000 de euro de mașină accidentată. Adică orice om normal la cap știe că nu se întâmplă așa ceva. Vedem la televizor cam câte accidente sunt, că le vânează televiziunile mai rău ca pe muște.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.