fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Scadenta anticipata. Anulare executare EOS pentru 70.000 lei!

Pentru a porni executarea silita impotriva debitorilor, una din conditiile esentiale prevazute de Codul de procedura civila este ca datoria solicitata la plata sa fie scadenta.

Obligatia debitorilor de a plati ratele creditului este o obligatie cu executare succesiva, nefiind toate ratele creditului scadente la aceeasi data. Prin contract, banca are dreptul sa declare intregul credit scadent anticipat in cazul in care debitorul nu plateste ratele la scadenta si sa treaca la executarea silita a intregii datorii.

Asadar, obligatia clientilor de a plati toate ratele din credit devine exigibila doar daca banca ori firma de recuperare declara creditul scadent anticipat, in caz contrar ratele devin scadente abia la data ultimei rate, conform graficului de rambursare.

Executarea silita pentru plata intregului credit in lipsa declararii scadentei anticipate este nula. Nulitatea poate fi obtinuta in instanta prin formularea contestatiei la executarea silita in 15 zile calendaristice de la data la care debitorului a alfat de inceperea executarii silite.

Declararea scadentei anticipate se face prin comunicarea unei notificari la domiciliul clientului debitor in care este mentionat acest aspect.

In acest fel am obtinut pentru clientul nostru anularea executarii silite pornita de EOS pentru suma de 70.000 lei.

Hotararea judecatoreasca pe care am obtinut-o a pus firma de recuperare in situatia de a nu mai recupera nimic din creditul restant, dobanzile si cheltuielile de executare, aceasta fiind ANULATA de instanta de judecata.

In speta de fata, debitorul a incheiat in anul 2006 un contract de credit de nevoi personale cu BRD Groupe Societe Generale SA, imprumut pe care nu l-a mai putut rambursa la timp.

Ulterior, banca a cesionat creditul catre IFN Next Capital Finance SA, iar aceasta a cesionat mai departe catre EOS Finance Gmbh.

Mai tarziu, in anul 2016, creditoarea EOS a procedat la declansarea executarii silite impotriva clientului nostru.

In apararea pe care am formulat-o, am aratat faptul ca debitorului nu i s-a notificat scadenta anticipata a intregului credit, iar firma de recuperare nu a facut dovada scadentei anticipate a creditului inainte de a declansa executarea silita.

In lipsa declararii scadentei, EOS poate solicita pe calea executarii silite doar acele rate din credit care au devenit scadente pana la data formularii cererii de executare silita, nu si pe cele cu scadenta ulterioara.

Ori, in cauza de fata, executarea silita a inceput pentru tot creditul, nu doar pentru ratele scadente la data demararii executarii.

Cererea de executare silita nu are natura unui act prin care se declara scadenta anticipata a creditului, ci este doar manifestarea EOS in sensul recuperarii fortate a unei sume de bani.

In aceste conditii, Judecatoria Sector 5 a retinut ca executarea silita este lovita de NULITATE ABSOLUTA, aceasta fiind realizata fara a-i fi notificata debitorului scadenta anticipata a creditului, caz in care clientul nostru NU poate fi executat silit de EOS.

123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prin urmare, Judecatoria Sector 5 a admis contestatia la executare pe care am formulat-o si, in consecinta, a dispus anularea tuturor actelor de executare silita efectuate de executorul judecatoresc impotriva clientului nostru.

EOS nu a formulat apel.

De asemenea, debitorul si-a recuperat inclusiv cheltuielile de judecata prilejuite de solutionarea contestatiei la executare.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

7 Raspunsuri

 1. Viorel

  Bună ziua! Notificarea declarării scadentei anticipate trebuia transmisa și garantului pentru a se putea începe executarea și împotriva sa? Sau e suficienta notificarea doar a împrumutatului pentru a fi executați și împrumutatul și garantul (garant, nu codebitor)?

 2. James

  Buna ziua,
  Va rog sa imi spuneti daca banca poate declara un credit ipotecar scadent din moment ce eu platesc de un an de zile rata la banca dar tot nu 2 luni intarziere? Nu am ajuns sa depasesc 90 de zile intarziere…
  Multumesc,

  1. Conditiile in care creditul este declarat scadent anticipat sunt mentionate in contractul dvs. de credit. Imprumutul a fost declarat scadent pt ca nu ati efectuat platile la timp, potrivit graficului de rambursare.

 3. Ana

  Buna ziua,

  In cazul in care banca nu a declarat scadent anticipat creditul, conform prevederilor contractuale, cesionand apoi in mod nelegal un credit aflat in desfasurare catre Kruk, acesta din urma poate declara scadent anticipat creditul? Avand in vedere ca acesta nu este banca si a preluat doar creanta prin contract de cesiune creante si nu prin cesiune de contact.
  Va multumesc.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.