fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Soferii agresivi in trafic, sanctionati!

Incepând din 27 februarie 2022, comportamentul agresiv în trafic al șoferilor va fi sancționat de către polițiștii rutieri cu amenzi de sute de lei și cu suspendarea permisului auto, conform modificărilor recente la Codul rutier.

Printre faptele care vor fi considerate agresive se numără folosirea repetată a semnalelor luminoase sau sonore pentru a forța mașinile din față să elibereze banda pe care se află ori șofatul la o distanță mică de alte automobile.

OG nr.1/2022, care a venit cu mai multe modificări la Codul rutier, a introdus o interdicție nouă pentru șoferi: aceea de a nu avea un comportament agresiv atunci când conduc pe drumurile publice. Sancțiunile aplicabile în acest caz vor varia în funcție de gravitatea faptelor.

Cei care vor încălca interdicția fără a exista si alte consecințe vor risca atât o amendă din clasa a doua de sancțiuni (patru sau cinci puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei), cât și suspendarea permisului timp de 30 de zile.

In situația în care, din cauza comportamentului agresiv al șoferului, se produce un accident de circulație cu pagube materiale, sancțiunile vor fi mai dure. Amenda va fi din clasa a treia de sancțiuni (între șase și opt puncte-amendă, adică între 870 și 1.160 de lei), iar suspendarea permisului auto se va aplica pentru 60 de zile.

Dacă vorbim de recidiviști (șoferii sancționați repetă fapta într-un interval de șase luni de la restituirea permisului auto), perioada de suspendare (aplicată odată cu amenda aferentă) va fi majorată automat cu 30 de zile.

Faptele pe care polițiștii rutieri le vor putea sanctiona pentru că sunt considerate agresive sunt următoarele:

  • folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat șoferul din față să elibereze banda de circulație;
  • deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, pentru depășirea unui șir de mașini care circulă în același sens;
  • circulația la o distanță foarte mică față de alt vehicul (atât înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral) ori reducerea bruscă nejustificată a vitezei, pentru a intimida șoferul acestuia;
  • pornirea mașinii de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților;
  • conducerea intenționată a mașinii prin accelerarea repetată a motorului, pentru a stânjeni persoanele din preajma drumului public;
  • mersul cu spatele cu mașina pentru intimidarea celor care circulă în spate;
  • întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână;
  • realizarea intenționată a unui derapaj controlat al mașinii pentru a o întoarce sau a o roti;
  • conducerea motocicletei (sau a mopedului) ridicată pe o singură roată.

Conform noii reglementari, sancționarea comportamentului agresiv în trafic este necesară pentru a spori siguranța circulației. Si aceasta, deoarece Codul rutier nu cuprindea până acum nicio prevedere in acest sens.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.