fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Taxe eliminate la Registrul Comertului din 2017!

Din 2017, antreprenorii nu vor mai plăti o serie de taxe la Registrul Comerțului, potrivit unei legi ce elimină peste 100 de taxe și tarife si care urmează să fie publicată, în zilele următoare, în Monitorul Oficial.

Odată cu intrarea in vigoare a acestei legi, persoanele interesate vor putea înfiinţa societăţi comerciale gratuit, taxele percepute în prezent pentru înmatricularea unei societăţi urmând să fie eliminate.

Actul normativ urmează să elimine de la plată inclusiv tarifele percepute de Registrul Comerțului pentru orice modificare a a actului constitutiv pentru firmele deja inmatriculate, cu scopul „de a încuraja antreprenoriatul şi de a îndepărta impedimentele în dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv în România”.

De asemenea, titularii PFA-urilor, intreprinderilor individuale sau familiale vor fi și ei scutiți de taxele privind înființarea acestor entități.

În plus, există şi alte taxe ce vizează persoanele juridice şi urmează să fie eliminate. Concret, acestea sunt:

  • înregistrarea cererilor privind furnizarea unor date din Registrul național de evidență a persoanelor, precum și din Registrul național de evidență a permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare;
  • aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice și în cazul reprezentării titularului actului de către un avocat;

Printre cele mai importante taxe pe care le plătesc în prezent persoanele fizice şi care vor dispărea se regăşeşte şi timbrul de mediu. Concret, actul normativ care reglementează timbrul de mediu pentru autovehicule, respectiv Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013, va fi abrogat, măsură ce ar conduce, potrivit iniţiatorilor legii, la „impulsionarea tranzacţiilor în domeniu şi reducerea timpul necesar achiziţionării unei maşini”.

Totodată, proiectul de lege adoptat de parlamentari în procedură de urgență şi acceptat de Klaus Iohannis prevede eliminarea taxei pentru cazierul fiscal şi cel judiciar, documentele urmănd a fi eliberate gratuit solicitanţilor.

Mai departe, persoanele fizice ce trebuie să anunţe pierderi de acte sau schimbări de nume o vor face gratuit, publicarea anunţurilor în acest sens în Monitorul Oficial urmând să se facă gratuit. În mod similar, vor fi eliminate taxa pentru apostilarea şi supralegalizarea actelor oficiale şi taxa suplimentară pentru eliberarea paşapoartelor.

Legea va intra in vigoare la 1 februarie 2017.

Sursa: www.avocatnet.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.