fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

In cat timp se redacteaza hotararea judecatoreasca?

Potrivit prevederilor Noului Cod de procedura civila, hotararea se redacteaza de judecatorul care a solutionat procesul. Aceasta va fi semnata de membrii completului de judecata si de catre grefier.

Daca unul dintre judecatori este impiedicat sa semneze hotararea, aceasta va fi semnata in locul sau de presedintele completului, iar daca si acesta ori judecatorul unic se afla intr-o astfel de situatie, hotararea judecatoreasca se va semna de presedintele instantei.

Hotararea se va redacta si se va semna in cel mult 30 de zile de la pronuntare. Aceasta se va intocmi in doua exemplare originale, dintre care unul se ataseaza la dosarul cauzei, iar celalalt se va depune spre conservare la dosarul de hotarari al instantei.

Hotararea judecatoreasca se va comunica din oficiu partilor din proces, in copie, chiar daca este definitiva. Comunicarea se va face imediat ce hotararea a fost redactata si semnata.

Hotararea definitiva prin care s-a dispus efectuarea unei inscrieri in cartea funciara sau in alte registre publice se vor comunica din oficiu si institutiei sau autoritatii care tine acele registre.

Hotararea definitive prin care s-a dispus anularea, in tot sau in parte, a unui act notarial se comunica din oficiu, imediat, notarului public instrumentator, direct ori prin intermediul camerei notarilor publici in circumscriptia careia functioneaza.

Hotararea prin care cauza este solutionata de prima instanta se numeste sentinta.

Cea prin care judecatoria solutioneaza caile de atac impotriva hotararilor autoritatilor administratiei publice cu activitate jurisdictionala si ale altor organe cu astfel de activitate, in cazurile prevazute de lege, se numeste sentinta.

Hotararea prin care instanta se pronunta asupra apelului, recursului si recursului in interesul legii, precum si hotararea pronuntata ca urmare a anularii in apel a hotararii primei instante si retinerii cauzei spre judecare ori ca urmare a rejudecarii cauzei in fond dupa casarea cu retinere in recurs se numesc decizie.

Hotararea prin care instanta se pronunta asupra contestatiei in anulare sau asupra revizuirii se numeste, dupa caz, sentinta sau decizie.

De asemenea, hotararea judecatoreasca prin care instanta se pronunta in legatura cu prevederi cuprinse in Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si in alte acte juridice ale Uniunii Europene se comunica din oficiu, chiar daca nu sunt definitive, si autoritatii sau institutiei nationale cu atributii de reglementare in materie.

Adaugirile, schimbarile sau corecturile din hotararea judecatoreasca trebuie semnate de judecatori, sub sanctiunea neluarii lor in seama.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

3 Raspunsuri

  1. Adam Erzsébet

    Buna ziua!Vreau sa-l intreb,ca in cat timp ajunge hotararea judecatoresc?A fost pronuntata pe data 17.06 2020,si au zis ca primesc prin posta!Multumesc raspunsul!

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.