fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Lipsa rovinieta. Contraventie!

Rovinieta ofera utilizatorilor de autovehicule dreptul de a circula pe o perioada de timp determinata pe reteaua de drumuri nationale.

Soferii de autoturisme care nu platesc rovinieta pot fi amendati cu sume cuprinse intre 250 si 500 de lei, insa, in functie de categoria autovehiculului, cuantumul poate ajunge chiar la 4500 de lei.

In cazul in care soferii circula fara rovinieta si sunt depistati cu ajutorul camerelor video ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, procesul-verbal de contraventie se poate emite in lipsa acestora si trebuie sa fie semnat de mana de agentul constatator.

Lipsa semnaturii olografe de pe procesul-verbal privind „lipsa rovinieta” face ca acesta sa fie considerat nul dupa cum au hotarat judecatorii Inaltei Curti de Casatiei si Justitie.

Decizia ICCJ nr.6/16.02.2015 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 199 din 25 martie si este obligatorie pentru instantele de judecata de la data publicarii.

Soferii care circula pe reteaua de drumuri nationale fara sa detina o rovinieta valabila pot fi amendati daca sunt depistati cu ajutorul unor camere video fixe/mobile special amplasate in acest scop, conform OG nr. 15/2002.

Constatarea contraventiilor pentru lipsa rovinietei se face si prin intermediul camerelor video inca din anul 2010, iar in aceasta situatie procesul-verbal poate fi incheiat in lipsa contravenientului.

Problema este ca procesele-verbale trimise soferilor in forma tiparita includ o mentiune potrivit careia au fost emise si semnate electronic, in conditiile in care OG nr.2/2001 prevede ca acestea sunt nule in lipsa semnaturii de mana a agentului constatator.

ICCJ a aratat faptul ca „Procesul-verbal de constatare a contraventiei trebuie intocmit in forma scrisa, fiind unicul act probator al unei contraventii, si trebuie sa contina mentiunile prevazute in art. 16 si art. 19 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001.

In lipsa formei scrise nu se va putea aplica nicio sanctiune, intrucat nu se va putea proba existenta faptei contraventionale.

Conform art. 17 din OG nr. 2/2001, dintre elementele ce trebuie sa figureze in procesul-verbal de constatare a contraventiei, numai lipsa unora dintre ele atrage nulitatea procesului-verbal, si anume: numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice, lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator.

Nulitatea se constata si din oficiu. In doctrina s-a aratat ca acestea sunt cauze de nulitate absoluta care nu pot fi inlaturate in niciun mod„.

Decizia are in vedere doar situatia in care procesul-verbal de contraventie este intocmit de personalul CNADNR dupa depistarea soferilor cu ajutorul camerelor video, proces-verbal comunicat in forma tiparita cu mentiunea ca actul a fost emis si semnat electronic.

Prin urmare, semnatura electronica poate fi aplicata doar pe documentele electronice folosite in sistem electronic, iar aplicarea acesteia pe un act tiparit nu este posibila.

De aceea, un act comunicat in forma tiparita, fara sa aiba semnatura originala a celui care l-a emis, nu poate avea decat o valoare de copie a inscrisului electronic original.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.