fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Autobuzele, liber pe liniile de tramvai!

Autovehiculele destinate transportului public de persoane vor putea circula pe liniile de tramvai pentru a parcurge mai repede distanțele, dar și ca să faciliteze schimbul mijloacelor de transport în comun pentru călători.

Legea nr. 43/2020 modifică astfel Codul rutier, din 9 aprilie, stabilind că liniile de tramvai pot deveni benzi unice și pentru autobuze.

Prin modificarea adoptată în Parlament, autobuzele vor avea permisiunea de a folosi, nu doar liniile de tramvai, ci și refugiile stațiilor acestora.

Deputații din comisiile de specialitate au precizat, când au adoptat aceste modificări, că noile prevederi aduse Codului rutier “vor fi aplicate pe arterele de circulație care corespund din punct de vedere al infrastructurii, cu avizul administratorului drumului public și al poliției rutiere”.

Aceștia au mai argumentat că avantajele utilizării liniilor de tramvai de către autobuze sunt multiple, astfel încât acest lucru:

  • facilitează schimbul de călători între cele două mijloace de transport (tramvai – autobuz);
  • crește capacitatea de preluare a persoanelor care folosesc mijloacele de transport în comun;
  • asigură deplasarea fluentă și în condiții de confort pentru călători;
  • reduce poluare prin încurajarea conducătorilor de vehicule personale să utilizeze transportul public.

Modificările aduse Codului rutier se bazează pe o simulare făcută în 2017, pe unele artere din București, în urma căreia s-a constat că autobuzul care a circulat pe linia de tramvai a ajuns la destinație cu aproximativ 20 de minute mai devreme decât cel care a circulat pe partea carosabilă.

 

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.