fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Ce inseamna perimarea cererii de chemare in judecata?

Perimarea este sanctiunea prevazuta de Noul Cod de procedura civila in cazul in care cererea de chemare in judecata, contestatia, apelul, recursul sau orice alta cerere adresata instantei de judecata, a ramas in nelucrare din motive imputabile partii care a formulat-o, timp de 6 luni.

Termenul de perimare curge de la ultimul act de procedura indeplinit de parti sau de instanta.

Perimarea nu intervine in cazurile in care:

1) actul de procedura trebuia efectuat din oficiu,

2) cand, din motive care nu sunt imputabile partii, cererea n-a ajuns la instanta competenta,

3) cand nu se poate fixa termen de judecata.

Perimarea se intrerupe prin indeplinirea unui act de procedura facut in vederea judecarii procesului de catre partea interesata.

Cursul perimarii este suspendat cat timp dureaza suspendarea judecatii, pronuntata de instanta, precum si in alte cazuri stabilite de lege, daca suspendarea nu este cauzata de lipsa de staruinta a partilor in judecarea procesului.

Perimarea se suspenda, de asemenea, pe timpul cat partea este impiedicata de a starui in judecata din cauza unor motive temeinic justificate, precum si in alte cazuri expres prevazute de lege.

In cazul in care sunt mai multi reclamanti sau parati impreuna, cererea de perimare ori actul de procedura intrerupator de perimare al unuia foloseste si celorlalti.

Perimarea se constata din oficiu sau la cererea partii interesate. Judecatorul va cita de urgenta partile si va dispune grefierului sa intocmeasca un referat asupra actelor de procedura in legatura cu perimarea.

Aceasta poate fi invocata si pe cale de exceptie in camera de consiliu sau in sedinta publica.

Perimarea cererii de chemare in judecata nu poate fi invocata pentru prima oara in instanta de apel.

Daca judecatorul constata ca perimarea nu a intervenit, pronunta o incheiere care poate fi atacata odata cu fondul procesului.

Hotararea care constata perimarea este supusa recursului, la instanta ierarhic superioar, in termen de 5 zile de la pronuntare. Cand perimarea se constata de o sectie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, recursul se judeca de Completul de 5 judecatori.

Perimarea lipseste de efect toate actele de procedura facute in acea instanta. Cand insa se face o noua cerere de chemare in judecata, partile pot folosi dovezile administrate in cursul judecarii cererii perimate, in masura in care noua instanta apreciaza ca nu este necesara refacerea lor.

Orice cerere adresata unei instante si care a ramas in nelucrare timp de 10 ani se perima de drept, chiar in lipsa unor motive imputabile partii.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste redactarea cererilor de chemare in judecata si reprezentarea in fata instantelor de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.