fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Circuli fără rovinietă mai multe zile, amendat o dată!

Cei ce folosesc rețeaua de drumuri (naționale, europene sau autostrăzi) trebuie să plătească o taxă de utilizare a acestora, numită rovinietă.

Dacă se abat de la această regulă, șoferii pot fi amendați. Totuși, chiar dacă, din diverse motive, șoferii circulă mai mult timp fără să aibă rovinietă valabilă, până află de această încălcare a legii, ei pot fi amendați doar o dată.

Mai exact, așa cum apare în versiunea în vigoare a OG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, atunci când circulă cu mașina în afara localităților, șoferii trebuie să aibă rovinietă valabilă.

Rovinieta este, potrivit aceluiași act normativ, “o anumită sumă a cărei plată conferă unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, rețeaua de drumuri naționale.

În cazul în care un șofer circulă fără rovinietă, autoritățile îl pot sancționa în termen de cel mult patru luni. După acest termen, fapta se prescrie.

Până în 2018, prescrierea intervenea în șase luni de la săvârșirea faptei, nu în patru, ca acum.

După ce șoferul fost sancționat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-l informa despre aplicarea amenzii. În tot acest timp, șoferul nu mai poate fi sancționat pentru circularea fără rovinietă valabilă.

„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, scrie, concret, în OG 15/2002.

Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, termenul maxim dintre două amenzi pentru circularea fără rovinietă valabilă ar putea fi de cel mult șase luni: termenul până la care fapta se prescrie (patru luni) + termenul în care autoritățile trebuie să-l anunțe pe cel sancționat (două luni).

Amenzile ce se pot aplica celor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 – 4.500 de lei).

Pentru a evita amendarea, șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi pot verifica valabilitatea rovinietei accesând secțiunea Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe www.erovinieta.ro.

Autoritățile folosesc, pentru a-i depista pe cei ce merg cu mașina fără ca pentru aceasta să se fi plătit rovinietă, peste 100 de camere fixe de control, dar și unele mobile.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.