fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Rău-platnicii la electricitate și gaze, debranșați!

In prezent, după cum s-a stabilit în 2020, in perioada stării de alertă, furnizorii de curent, gaze, apă, canalizare și salubritate nu pot debranșa clienții, sub nicio formă.

Acum, pentru că sunt foarte mulți clienți care profită de această situație și nu-și plătesc facturile, autoritățile propun, printr-un proiect de ordonanță, să elimine interdicția de debranșare a clienților de la rețelele de furnizare a electricității sau gazelor naturale.

Totuși, cei care beneficiază acum de măsură nu vor fi debranșați de la gaze sau electricitate imediat după ce aceasta se va aplica, ci vor fi păsuiți timp de trei luni.

OUG nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 urmează să fie modificată, astfel încât să fie eliminată interdicția pe care o au acum furnizorii de curent sau gaze, respectiv cea de debranșare a clienților pe perioada stării de alertă.

Măsura se găsește într-un proiect de OUG ce a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Energiei. E important de precizat aici faptul că debranșarea se va face doar în cazul furnizării de gaze sau electricitate, nu și a altor tipuri de utilități, precum apă, canalizare și salubritate.

În plus, proiectul stabilește o perioadă de tranziție de 90 de zile de la eliminarea interdicției de debranșare. Asta înseamnă că cei ce au restanțe la plata gazelor sau electricității nu vor putea fi debranșați mai devreme de trei luni de la intrarea în vigoare a măsurii.

În 2020, pe fondul problemelor aduse de pandemia de coronavirus, autoritățile au decis ca, pe perioada stării de alertă, furnizorii de curent, gaze, apă, canalizare și salubritate să nu aibă voie să debranșeze clienții.

De atunci, starea de alertă s-a tot prelungit, iar o parte dintre clienți au profitat de această situație și nu și-au plătit facturile la utilități de peste un an. De altfel, autoritățile luau în calcul eliminarea interdicției de debranșare de la utilități încă din luna martie.

Potrivit OUG 70/2020, “in perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”.

Se aplica aceleasi reguli și pentru furnizarea de apă, canal și salubritate.

Acum, prin acest proiect de OUG se elimină doar prevederile legate de furnizarea de energie electrică și gaze naturale.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.