fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Contractele de credit încheiate online sunt titluri executorii!

Contractul de credit încheiat online cu o instituție financiară nebancară (IFN) este titlu executoriu chiar dacă datornicul n-a semnat de mână sau electronic documentul. Astfel a decis Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), într-un recurs în interesul legii menit să dea o direcție clară instanțelor judecătorești care se confruntă cu această chestiune.

Concret, problema rezolvată de ICCJ e cea a contractelor de împrumut încheiate online cu IFN-urile, care n-au fost semnate de mână (olograf) sau electronic (semnătură electronică extinsă) de cel împrumutat.

Decizia ICCJ nr. 23/2019 va deveni obligatorie pentru toată lumea după ce va apărea în Monitorul Oficial, adică atât pentru instanțe, cât și pentru IFN-uri și împrumutați.

Soluția este extrem de importantă pentru cei care au astfel de contracte încheiate cu IFN-urile, pentru că datornicii pot fi executați silit mai ușor dacă încetează să-și mai plătească restanțele, chiar dacă contractul pe care l-au încheiat online este nesemnat.

Dacă ICCJ spunea că lipsa semnăturii ia contractului puterea de titlu executoriu, atunci IFN-urile ar fi obținut mai greu executarea silită a unei persoane care nu-și plătește datoria. Așadar, contractul de credit online nesemnat este considerat direct titlu executoriu, însă numai dacă părțile n-au stabilit că semnătura este un element obligatoriu pentru ca documentul să fie valabil.

Decizia ICCJ vine după ce instanțele au avut o practică neunitară până acum. Dacă unii judecători au dat undă verde executărilor silite în baza unor contracte nesemnate, alți judecători au respins solicitările de executare silită.  De-acum, deciziile instanțelor vor merge toate în aceeași direcție – cea dată prin decizia Înaltei Curți.

Pentru a se asigura interpretarea și aplicarea unitară a legii de către toate instanțele, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, Colegiul de conducere al Înaltei Curți, colegiile de conducere ale curților de apel, precum și Avocatul Poporului au îndatorirea să ceară Înaltei Curți să se pronunțe asupra problemelor de drept care au fost soluționate diferit de instanțele judecătorești, potrivit Codului de procedură civilă.

Sursa: www.avocatnet.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.