fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Miliardarii care baga România in faliment!

Curtea Federală a districtului Columbia din statul Washington din SUA a admis solicitarea fraților Micula, cetățeni suedezi, privind recunoașterea și punerea în executare a a deciziei din 2013 a Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), prin care România a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 250 milioane dolari pentru încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investițiilor dintre România și Suedia, relevă date analizate de Profit.ro.

Mai mult, judecătorul care a emis decizia a criticat aspru atitudinea statului român în cursul procesului. “Dacă acest caz ar fi constituit o speță ipotetică la un examen de procedură civilă la facultatea de drept, România ar fi picat examenul. Manevrele procedurale ale României au provocat confuzie, au întârziat nejustificat procesul și, fără îndoială, au majorat cheltuielile reclamanților“, a afirmat judecătorul, în motivarea deciziei sale.

În 2013, ICSID a obligat România să plătească firmelor fraților Micula, care dețin cetățenie suedeză, despăgubiri de 84,54 milioane euro plus dobânzi, retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investițiilor prin facilități fiscale, cu patru ani înainte de expirarea sa, prevăzută pentru 2009. Calculate la zi, dobânzile duceau suma totală de plată la circa un sfert de miliard de dolari la debutul procesului din SUA, finalizat recent.

Ministerul Finanatelor a declarat ca executarea silită pornita de fraţii Micula ar putea activa clauzele de cross-default pe toate împrumuturile suverane şi ar putea atrage intrarea în default a României.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.