fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Poți ajunge la pușcărie fără să pornești mașina!

Potrivit unei decizii recente a judecătorilor, șoferii pot ajunge în spatele gratiilor chiar dacă nu au apucat să porneasca mașina. Dacă te afli sub influența alcoolului sau a drogurilor și ești prins de poliție nu mai ai nicio șansă.

Este vorba despre o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) publicată deja în Monitorul Oficial. Șoferii care se urcă beți sau drogați la volan riscă pușcăria pentru o perioadă de cinci ani.

Decizia ICCJ a fost dată de Completul care dezleagă chestiuni de drept penal și care a apărut în Monitorul Oficial. Este deja obligatorie de la momentul publicării.

Un șofer nu poate scăpa de pedeapsa penală pentru această faptă doar dacă se argumentează că mașina n-a avut motorul pornit. ICCJ stabilește că acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art. 336 din Codul penal, nu presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie.

S-a ajuns la o asemenea hotărâre după ce ICCJ a condamnat o persoană beată care a împins o mașină pe o stradă aflată în pantă, după care s-a suit în ea și a condus-o folosindu-se doar de frână și volan. Persoana respectivă a condus fără să pornească efectiv motorul automobilului. ICCJ a explicat că pericolul faptei nu este micșorat de nepornirea motorului.

Faptul că un șofer a condus o mașină beat, fără să aibă motorul pornit, nu previne sancționarea sa penală. Această circumstanță reprezintă un aspect de luat în considerare în operațiunea de individualizare judiciară a răspunderii penale (implicit, a sancțiunii penale).

Sursa: www.capital.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.