fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Creditele ipotecare din Romania, cele mai scumpe din Europa!

Creditele imobiliare din Romania sunt cele mai costisitoare din toată Europa, rata medie a dobânzii din țara noastră fiind de 5,3%. La polul opus se află Portugalia și Slovacia, cu o rată a dobâzii de doar 1%, respectiv 1,1%.
Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, rata dobânzii la creditele imobiliare din statele europene sunt, în marea lor majoritate, sub 3%. Singurele state cu dobânzi mai mari de această valoare fiind Bosnia-Herzegovina (3,9%), Ungaria (4,1%) și România (5,3%).

Studiul evidenţiază faptul că, Austria a devenit în 2020 ţara cu cele mai scumpe locuinţe dintre cele analizate, cu un preţ mediu de 4.457 de euro/mp, urmată de Franţa, cu 4.421 de euro/mp. Preţuri de peste 4.000 de euro/mp s-au mai înregistrat, anul trecut, şi în Germania, Marea Britanie şi Israel.

La polul opus, cu cele mai mici preţuri pentru locuinţele noi tranzacţionate, se află Bulgaria, cu o medie de 578 de euro/mp, urmată de Bosnia-Herţegovina, cu 881 de euro/mp, Portugalia (1.260 euro/mp) și România (1.332 euro/mp).

La nivel național, cele mai scumpe locuințe sunt în Cluj (1.800 euro/mp), București (1.440 euro/mp) și Timișoara (1.270 euro/mp).

Europenii care își pot permite cel mai ușor un apartament sunt irlandezii, care au nevoie de puțin peste trei salarii anuale pentru a-și plăti apartamentul.

Un român are nevoie de şapte salarii anuale pentru o astfel de achiziţie, ceea ce reprezintă un nivel mediu de accesibilitate.

Cele mai bune oferte de credite ipotecare trebuie să aibă în vedere nivelul dobânzii anuale efective (DAE). Însă și alte criterii care ar trebui luat în calcul, dincolo de costuri – cum ar fi nivelul avansului, veniturile eligibile, documentele solicitate – care pot influenta cât de mult ți se potrivește o anumită ofertă.

În prezent, cele mai bune credite ipotecare, din punct de vedere al costurilor, pot fi accesate de la: CEC Bank, Banca Transilvania și BCR.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.